Чудесата на древната медицина – мозъчните операции

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Череп от бронзовия век, Йерихон, Палестина.
Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Как в древни времена хората са се избавяли от заболявания, за лечението на които днес се използват съвременни технологии?

Мнозина смятат, че древните хора са умирали от такива болести или са страдали от силен дискомфорт.

Но съществуват доказателства, че в древни времена хората вече са имали значителни знания по човешка анатомия и дори са могли да провеждат такива сложни процедури като операции на мозъка.

Преди 2500 години на Земята най-развитите страни са били Гърция, Египет и Месопотамия.

През 1995 година в Египет била открита 2600-годишна мумия, в чието коляно бил открит хирургичен щифт. Самият щифт, лепилото за неговото фиксиране и самата процедура били примитивни, но подобни по техника на тези, които се използват днес. Дизайнът му прилича на съвременния и съответства на биомеханичните принципи, съобщава списанието на университета Бригъм Йънг.

Когато през 79 г. изригнал вулканът Везувий, той разрушил Помпей и Херкулан. Под вулканичната пепел градовете са се съхранили почти непокътнати, затова е лесно да се изучават. Сред многобройните артефакти били открити хирургични инструменти, включително скоби, елеватори за кости, скалпели, катетри, уреди за обгаряне, ножици и гинекологични инструменти.

Папирусът Едуин Смит (наречен на името на археолога, който го придобива през 1862 г.). Това е древен медицински трактат, посветен на хирургичните операции при травми. Той е написан от Имхотеп през 1501 г. пр.н.е.
Wikimedia Commons

В Северна Индия между 600 и 1000 г. пр.н.е. живял хирургът Сушрута, който правел пластични операции. Вероятно той е бил първият пластичен хирург в света. Имал е много ученици, които трябвало да се обучават шест години, преди да се допуснат до медицинска практика.

Преди началото на обучението учениците на Сушрута давали тържествена клетва, подобна на Хипократовата, която се появила по-късно. По време на обучението учениците на Сушрута правели операции на дини, тикви и краставици, се казва в статията „Сушрута: първият пластичен хирург в света“, публикувана в Internet Journal of Plastic Surgery.

Макар високите достижения в медицината в тези древни страни да са удивителни, операциите, провеждани от хирурзите в древен Сибир, поразяват още повече. През 2012 година руските учени в Алтайските планини открили три черепа, на които се виждат следи от трепанация – операция, при която се пробива отвор в черепа.

Трепанацията се корени в каменния век, съобщава WebMD. При изследването на черепите от древен Сибир станало ясно, че проведената върху тях трепанация напомня техниката, описана в Hippocratic Corpus, серия медицински трактати на Хипократ от 500 г. пр.н.е.

Не е ясно имали ли са сибирските хирурзи някакви връзки с Древна Гърция, която се намира на 3000 км, но техните операции точно съответствали на Hippocratic Corpus.

Руските учени от института по археология и етнография на сибирския филиал на РАН, поразени от откритието, решили да проведат подобна операция с инструменти от бронзовия век, използвайки съвременните знания, за да разберат как лекарите са осъществявали такива операции преди 2500 години.

„Честно казано, поразен съм – казва Алексей Кривошапкин, известен неврохирург от Новосибирск. – Сега знаем, че в епохата на Хипократ жителите на Алтай са умеели да поставят точни диагнози и да провеждат сложни трепанации и фантастични мозъчни операции.“

Кривошапкин допълва, че древните лекари са провеждали трепанация в такава зона на черепа, където това намалявало уврежданията и повишавало шансовете за оцеляване. Освен това един от мъжете, на когото направили операцията, по всяка вероятност след това е живял дълги години, тъй като в черепа му са видни признаци от нарастване на костите дълго време след операцията.

От трите открити черепа два принадлежали на мъже и един – на жена. Те са живели в Сибир преди 2300-2500 години и са били представители на пазирикската култура. Един от мъжете вероятно е получил травма на главата. Образувал се е хематом, който може да е предизвиквал ужасно главоболие, гадене, нарушение на координацията. Учените са направили извод, че трепанацията е направена, за да се отстрани хематомът.

Върху другия мъжки череп няма следи от травми. Учените са установили, че той е страдал от вродена деформация на черепа.

И на двамата е проведена трепанация в два етапа. Отначало бил изстъргван горният слой на черепа. След това бил пробиван малък отвор, за да се получи достъп до мозъка. Не е ясно дали е била използвана анестезия.

Според изследователите двете операции са проведени много внимателно и с голяма точност. Кривошапкин повторил такава операция, използвайки копие на ножа от бронзовата епоха, конструиран от Андрей Бородински, доктор на историческите науки. Операцията отнела 28 минути.

Примери за мозъчни операции при инките, XV в.
Thomas Quine/Wikimedia Commons

Но древните трепанации невинаги са били успешни. Черепът на жената свидетелства, че лекарите, при които тя е попаднала, са избрали грешен подход. Хирургът е използвал груба техника и е провел операцията близо до кръвоносните съдове на мозъка.

Жената е била около 30-годишна. Съдейки по черепа, тя е имала травма от падане от голяма височина. Руските учени са направили извод, че жената е починала по време на операцията или скоро след нея.

Пазирикците не са оставили след себе си писмени източници, затова е много трудно да се определят техниката и историята на развитие на тяхната медицина.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори