Чуждите цивилизации – архитектите от древността

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пирамидата на Юкатан, Чичен Ица. Мексико. © Daniel Schwen/Wikimedia Commons

Независимо дали разглеждаме Джебен Баркал (Северен Судан); Тамил Наду (Западна Индия); Храма на Ур (Южен Ирак); структурите в Южна Америка, от зигуратите в Древен Вавилон до храмовете на Кралството на Кушите, пирамиди са датирани на 3000 год. пр.н.е. навсякъде по света.

Характерно за тях е, че се проявяват в различни форми и размери. В Мексико те са кръгловидни и стъпаловидни, а на п-в Юкатан – със закръглени ъгли, в Индия и Централна Америка се простират на височина – т.нар. високи пирамиди, към които спадат и египетските.

Пирамидите се състоят от четири страни, всяка от които е триъгълна и среща останалите при върха. Това на практика е най-стабилната структура, която може да бъде построена.

Повечето хора свързват пирамидите с Египет, но там са само 155 от тях. Например в Перу и Боливия има над 300, а в Централна Америка те са над 10 000! На практика пирамидите само в Централна Америка са повече, отколкото всички останали пирамиди по света, взети заедно.

В китайската централна провинция Шанкси се наброяват над 250 пирамиди, огромен брои откриваме на о-в Мавриций, както и на Канарските острови. Тоест може да заключим, че съществува мрежа от пирамиди навсякъде по света.

Как е възможно обаче чуждите цивилизации, разпръснати по петте континента, без трансокеански или какъвто и да е друг контакт помежду си, да притежават идентичен тип архитектура? Учените са единодушни, че строители на пирамидите са имали напредничави познания по математика, астрономия и геофизика.

Фактът, че откриваме почти идентичен на вид постройки в противоположни краища на света, може да означава вероятно, че тези цивилизации са имали едни и същи учители. И изглежда, навсякъде те имат подобен дизайн, подобна геометрия. И често изглежда, че са имали едни и същи измервателни системи. Така, че наистина изглежда, че това са една и съща група хора или същества, които са построили тези пирамиди.

В пустинята извън Кайро се намира Великата пирамида на Хофу. Преди 4500 години тя е била най-високата и впечатляваща структура на Земята, направена от човек. Но точно как и защо е била построена пирамидата, е мистерия.

Кой е построил това място? Как е могла да бъде построена и защо все още стои? Структура, която е висока 480 фута, покриваща 13 акра, има 2,5 милиона каменни блока, като най-тежкият е 70 тона. Добивали са се хиляди тона гранит от разстояние повече от 500 мили.

Ако искаме да построим гробница, защо трябва да е висока 146 метра и да има 2,5 милиона каменни блока с маса 6 милиона тона? Водещите археолози предполагат, че Голямата пирамида е построена някъде около 2500 г. пр.н.е. като погребална гробница на фараона Xофу. Но това твърдение трябва да се докаже и дебатите продължават между различните изследователи за това кой и с каква цел е построил структурата.

Казва се, че Голямата пирамида е построена като гробница на Хофу, но никога не е било откривано тяло вътре в пирамидата. Намерени са пирамиди през 50-те години от уважавани египтолози, при които гробницата е била запечатана и при които саркофагът е непокътнат.

Великата пирамида. en.wikipedia.org

Великата пирамида. en.wikipedia.org

И вътре в тях не е имало тяло. Не е имало труп. Не е имало дори ковчег. Така че за повечето изследователи идеята, че гробът е бил обран по някакъв начин, не може да се поддържа повече.

Въпреки това трябва да има причина пирамидите да бъдат там. Те са огромно изразходване на ресурси и ако не е за почитане на водач, то те е трябвало да са имали някаква полза за цивилизацията, която ги е построила. Това е цялата полемика. Никой не знае защо нашите предци са конструирали пирамидите. Възможно ли е строителите на тези инженерни чудеса да са имали вдъхновение от други светове?

Както маите, така и египтяните са имали легенди за това как боговете са слезли и са им дали инструкции да построят пирамиди. Например бог Тот е бил най-познат като Архитект на Вселената и с това, че той е този, който, както се твърди, е проектирал целия пирамидален комплекс на Гиза.

Имхотеп, човекът, който е отговорен за първата пирамида, всъщност казва, че е приел тази информация от боговете. Не точно, че бог му се е явил и му казал, а че той бил способен да възприеме тази информация от друго царство. И от тогава започнал строителният процес.

Фактът, че различните култури по тази планета имат еднакви структури, е умопомрачителен.

Какво е накарало човешкият вид да реши направи тези обекти с форма на пирамида, освен ако не им е казано, освен ако им са били дадени планове? Структурите са просто невероятно перфектни. Може ли хилядите пирамиди, намерени по света, да имат обща извънземна връзка?

Вероятно повече доказателства можем да намерим, като гледаме пирамидите не от земята, а отгоре. В Египет през 1940, докато лети над платото Гиза, пилот от британските ВВС фотографира една от най-известните черти на Голямата пирамида.

Структурата всъщност има осем страни вместо четири. Загадъчният феномен е откриваем само от въздуха на разсъмване и при залеза на слънцето през пролетното и есенното равноденствие, когато слънцето хвърля сянка върху пирамидата и разкрива осемте страни на леко вдлъбнатата конструкция.

Филип Копенс твърди, че „това е игра на Светлината. […] Предците строители знаели, че нещо визуално и впечатляващо ще бъде видяно на тези календарни дни”.

Осъзнаваме, че който и да е построил това, е наясно със слънчевия цикъл. И знаем, че личността, която го е построила, е имала изключително разбиране по математика.

Защо истинската форма на Голямата пирамида е видима единствено отгоре по време на равноденствието? И защо древният човек е създал този толкова сложен дизайн, който може да бъде видян само два пъти в годината и единствено от небето?

Според учените Голямата пирамида е построена върху това, което се счита да е центърът на цялата суша на Земята. Масивната конструкция е почти перфектно изравнена с магнитния север. Във вътрешността на пирамидата дизайнерите са добавили малки шахти, подравнени към две специфични съзвездия – Орион и Сириус.

Четирите шахти са не само подравнени перфектно по оста север–юг, но една шахта сочи директно към Пояса на Орион. Водещите учени вярват, че шахтите като тази просто са за вентилация при строителството. Но може ли да има и друга причина те да са подравнени със звездите?

Знаем, че е пирамидата ориентирана в областта на Пояса на Орион. Смята се, че може да представлява освобождаването на душата назад към произхода ѝ. Има много предположения, че това подравняване не е случайно.

Знаем, че древните египетски строители на пирамиди са вярвали, че техният цар ще стане звезда от Орион. Имаме два красиви пирамидални комплекса – един в Теотиуакан и един в Гиза.

Теотиуакан е създаден по определено разположение. В дизайна му откриваме представяне на нашата Слънчева система. Но също така знаем, че например Храмът на Слънцето и Храмът на Луната са две пирамиди. А Храмът на Кетцакуатъл е в същото подравнение с Пояса на Орион, както трите пирамиди от платото Гиза. Така че, когато погледнем към тези сгради, откриваме, че са картирани по същия принцип и включват еднаква информация.

Цялата концепция, че трите пирамиди в Гиза са специално подравнени с Пояса на Орион, е много интересна. Маите са построили стотици хиляди пирамиди. Много от тези пирамиди може би са проектирани да отразяват определени съзвездия в небето, като съзвездието Орион или други.

Пирамидите като цяло са склонни да бъдат много големи в мащаб и могат правилно да бъдат видени единствено отгоре. Така че е възможно най-ранните пирамиди да са били начин за тези, които не са от този свят, да се свържат с тези, които са от този свят. Може би те са се движили по света, използвайки тези места не само като свещени места, но и като начин да знаят къде са.

Хю Нюман твърди, че „тези пирамиди са като геодезични маркери, маркиращи мощни места по планетата, и че те наистина могат да бъдат видени от небето.”

Те наистина са почти проектирани отгоре. В тази връзка възможно ли е хиляди пирамиди, разпръснати по света, някога да са били част от една кохерентна мрежа? Която може да бъде разбрана единствено от небето? И кой или какво може да координира такова прецизно проектиране?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори