Анти-ваксърите скоро могат да предизвикат епидемии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Според комисаря на Администрацията за храни и лекарства на САЩ (Food and Drug Administration – FDA) Скот Готлиб, единственото нещо, което значително би подобрило системата на здравеопазване е ако хората се ваксинират.

„В противен случай, казва Готлиб пред Business Insider, „Америка може да се окаже в средата на епидемия от опасни, предотвратими болести, които вече са започнали да се появяват отново, благодарение на движението на анти-ваксърите“.

„Няма да е постепенна еволюция към възраждането на някои болести, които преди време бяха победени“, казва Готлиб. „Изведнъж ще стане, ще видим взрив от епидемии и може би по-лошо от това.“

„Анти-ваксърите“, считани за една от най-големите заплахи за здравето на Земята и от Световната здравна организация, са хора, които пренебрегват планината от научни доказателства, че ваксините са безопасен и ефективен начин за предотвратяване на опасни болести, като полиомиелит и морбили.

Много цитират напълно развенчания мит, че ваксините причиняват разстройство на аутистичния спектър като оправдание да не ваксинират себе си, децата си или дори домашните си любимци.

Само в САЩ движението на анти-ваксърите доведе напоследък до 120 случая на морбили. И ако хората не се включат в програмата, проблемът може да се влоши.

Тъй като изискванията за ваксинация се определят на държавно ниво, хората в някои райони са успели да избегнат ваксинирането на децата си, като използват пропуски в местното законодателство.

Въпреки че Готлиб е готов да се пенсионира през следващите няколко седмици, той предложи как някои проблеми, причинени от анти-ваксърите, могат да бъдат предотвратени. За това е нужно да се разгледат по-отблизо тези изключения и да се приложат по-строги разпоредби на закона.

„Напоследък виждаме самодоволство около някои от постиженията и намаляващото желание или дори доверие в някои от продуктите, на много хора. А това са ваксини благодарение на които са победени много човешки заболявания“, казва Готлиб пред Business Insider.

Все повече хора използват неправилни и неверни идеи за ваксините, като се борят срещу тях. В САЩ са настъпили тревожни огнища на предотвратими болести като морбили, а само през тази 2019 година, случаите на морбили в европейски страни са близо 300.

Готлиб казва пред Business Insider, че САЩ се приближават до критична точка за ваксините. След като хората вече не приемат ваксини и не са готови да бъдат ваксинирани, „последствията могат да бъдат доста дълбоки“, каза той.

Източник Business Insider.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори