Да колонизираме Луната с аватари

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA's Goddard Space Flight Center
Антония Михайлова

Ръководителят на пилотираните програми на Роскосмос Олег Саприкин смята, че можем да колонизираме Луната с роботи аватари, които да се управляват от Земята или от космическото пространство, съобщава РИА Новости.

Според предлаганата концепция механичен робот аватар ще се управлява чрез екзоскелет с обратна кинематична връзка, който изцяло повтаря човешкото тяло.

Като облече екзоскелета, човек „фактически ще се потапя в тялото на този аватар“, пояснил Саприкин на пресконференция, посветена на пилотираната космическа експедиция на Марс.

„Използвайки такъв робот, може, дори бих казал не виртуално, а практически реално, да се пътешества в Слънчевата система. Преди всичко на Луната е интересно да го използваме, защото… Какво е управлението на такива роботи на Луната? Фактически при тези задръжки, които сега има с Луната – това са около 4 секунди – може да се използва копиращ режим. В режим на реално време човек ще работи с този робот“, отбелязал ученият.

По-рано ръководителят на Центъра за подготовка на космонавти Юрий Лончаков съобщи, че руски робот андроид скоро ще бъде изпратен на МКС.

Прототипът на робота андроид SAR-401, разработен от НПО „Андроидна техника“, беше представен през ноември 2013 година в Звездното градче. След това компанията създала образец, който ще може да изпълнява около 50 операции в Открития космос.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори