Да скрием суперкомпютър на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Много проблеми по усвояването на Космоса може да се решат, като се постави суперкомпютър на Луната, в един от дълбоките тъмни кратери от обратната й страна, смята възпитаникът на университета на Южна Каролина Улианг Чанг.

Преимуществата на такова разположение са в това, че суперкомпютърът би бил защитен от елекромагнитния шум на човечеството. Мощната изчислителна машина с атомен или слънчев източник на енергия може да обработва данните на космическите полети и да осигурява космическа връзка. В последните десетилетия това става все по-актуално, тъй като автоматичните сонди събират все повече информация, а пилотираните полети вече поглеждат извън орбитата на Земята – към Марс и астероидния пояс.

Например мрежата за далечна космическа връзка от 13 гигантски антени, разположена в САЩ, Австралия и Испания, вече е претоварена. Необходимо е или да се строят нови огромни приемо-предаватели, чиято експлоатация ще се затруднява от въртенето на Земята, или, по мнението на Чанг, да се прехвърли обработката на данни на лунен суперкомпютър.

Чанг смята, че суперкомпютърът трябва да бъде разположен в студените райони близо до един от лунните полюси. Ниската температура ще облекчи охлаждането и главното – ще позволи да се използват за предаване на електроенергия суперефективни свръхпроводими материали.

Интересно е, че за охлаждане на суперкомпютъра Чанг предлага да се използва вода. Намеци за присъствието на вода на Луната има, но големи залежи още не са открити.

Няма съмнение от ползата на такъв суперкомпютър, в НАСА неведнъж са споменавали, че в близко бъдеще мрежата от предаватели в околоземното пространство ще бъде препълнена. Ако към това се прибави бъдещото усвояване на Далечния космос, то още днес трябва да се търси решение на този проблем.

Вярно е, че лунният суперкомпютър няма да е евтин – по различни оценки стойността му ще е между 10 и 20 млрд. долара. От друга страна, той може да стане част от международна обитаема лунна база, което ще опрости реализацията на амбициозния проект.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори