Дъжд вали над Гренландия за първи път в историята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Тогава много хора вярвали че не може да го направи. Да кара ски през ледената покривка на Гренландия, огромно, неописано, високопланинско плато от лед и сняг? Направо лудост.

Но Фритьоф Нансен, млад норвежец, доказва, че грешат. През 1888 г. той и неговата малка група преминават леко и бързо, за разлика от две големи експедиции няколко години преди това. И за разлика от другите, Нансен пътува от изток на запад, като не се подсигурява с възможност да се оттегли в безопасна база. Тогава въпросът на експедицията е бил напред или да загинат, опитвайки се да преминат. Фритьоф Нансен го прави за седем седмици, като експедицията с всичките си запаси се изкачва на 2700 метра надморска височина, където летните температури са -45C.

Така било тогава. А сега как е?

Миналият месец за първи път в записаната история падна дъжд върху най-високата точка на ледената покривка на Гренландия. Това не се превърна в новината. Но дъждът на място, исторически дефинирано от силен студ, предвещава бъдеще, което ще промени бреговете по света и ще потопи цели градове.

Гренландският леден щит съдържа четири пъти повече лед, отколкото всички други ледници на Земята и ледените полета, взети заедно, ако не се брои Антарктида.

Най -големият остров в света, Гренландия е повече от 36 000 пъти по-голям от Манхатън, а ледът покрива по -голямата част от него, на много места с дебелина стотици метри. Тъй като въглеродният диоксид и метанът се натрупват в атмосферата, причинявайки нагряване на планетата (шестте най -топли години в историята са именно последните шест), ледената покривка се разпада. Гренландия загуби повече лед през последното десетилетие, отколкото през целия предходен век.

Огромни реки от стопени води през лятото сега текат над ледената покривка, където по времето на Нансен не могат да бъдат намерени и най-малки признаци на повърхностни води.

Ако хората от Маями, Шанхай, Токио, Мумбай, Лагос, Банкок, Ню Йорк и десетки други многомилионни градове не са загрижени, те трябва да бъдат. Голямото топене на лед в Гренландия е Дамоклев меч за всички крайбрежни, ниско разположени, гъсто населени райони.

Никой друг фактор вероятно няма да допринесе повече за повишаването на морското равнище през следващите няколко десетилетия.

Консорциум от учени по климата, писали преди две години в престижното научно списание Nature, стига до заключението, че ако Гренландия продължи да се топи, при един лош сценарий, десетки милиони хора може да са застрашени от ежегодно наводнение и нужда от евакуация до 2030 г. – след по-малко от девет години.

И до края на този век, когато Антарктида, която съдържа значително повече лед от Гренландия, също навлиза във фаза на катастрофално топене, броят на годишно застрашени от наводнения хора може да достигне близо половин милиард. И…сбогом, Маями, сбогом, Флорида.

След експедицията в Гренландия Нансен ръководи строителството на малък дървен кораб на име Фрам („Напред“), предназначен да влезе в арктическия лед в опит да достигне Северния полюс. По-късно той е ментор на изследователите Роалд Амундсен, Робърт Фалкон Скот и Ърнест Шакълтън.

Последният му акт обаче е най -вдъхновяващ. Като върховен комисар по въпросите на бежанците към Обществото на народите, той измисля паспорт, за да репатрира хиляди, останали без дом след Първата световна война, и е удостоен с Нобелова награда за мир през 1922 г.

Тогава Нансен прави това, което сега трябва да направи човечеството. Той превъзмогва себе си, уважава науката и се грижи за другите. Пред големите предизвикателства днес трябва да направим същото.

Добър пример е Джейсън Бокс, който Джеф Гудел в книгата си от 2017 г. „Водата ще дойде“ описва като „учен – измама и наркоман от Гренландия, който получи много внимание през 2012 г., когато публично предвиди само седмици преди летния сезон на топене, че Гренландия ще преживее рекордна година за топене на лед ”.

Отгледан и образован в Колорадо, Бокс подозира, че саждите от горски пожари в американския запад и Канада, както и от електроцентрали, работещи с въглища в индустриалния север, ще влязат в атмосферата и ще пътуват далеч. Когато стигнат и се отложат в Гренландия, саждите ще затъмнят ледената покривка и ще я накарат да абсорбира, а не да отразява слънчевата енергия. Резултатът: ледената покривка ще се топи по-бързо. Случва се точно това.

През 2014 г. Бокс е изумен, когато открива, че ледената покривка е станала толкова тъмна. Оттогава той каза, че изгарянето на изкопаеми горива от човечеството, най-вероятно е задействало покачване на морското равнище с повече от 23 метра. Смело твърдение, но не необичайно за Бокс, който е прекарал повече от година на леда в Гренландия.

„Обичам леда, защото това е термометърът на природата“, казва Бокс. „Въпросът не е политически. След като светът се нагрява, ледът се топи, това е просто. Това е вид наука, която всеки може да разбере. „

Макар науката, опитвайки се да избегне появата на паника, може да бъде прекалено предпазлива, това не е проблем. Дезинформацията и липсата на политическа воля са проблемите. За да се спаси ледената покривка на Гренландия време е да се постави планетата на първо място.

Преди малко повече от хиляда години, когато светът все още изглежда голям, чуден и непознат, викингите се заселват в Гренландия. На един жив човек на Земята тогава, днес се падат 25. Повечето поставени в капана на икономиката на изкопаемите горива, която бе причина за голям просперитет, но сега трябва да бъде заменена. С какво? С влакове, задвижвани от вятър, камиони, задвижвани от слънцето, магистрали, направени от слънчеви панели. Фантазия? Не, те вече съществуват. И това е само началото.

Сега всички сме на ледената покривка на Гренландия с Нансен. Въпросът е да продължим напред или да се погубим. Няма връщане назад.

Публикувано в The Guardian.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори