Десет урока от Далай Лама: могат ли да променят живота ти?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Хермина Тот
  • 6 май 2016 г. в 00:13 Последна промяна:
    7 май 2016 г. в 00:32

Не се случва често Опра Уинфри да остане без думи. Точно това става обаче по време на интервю с Далай Лама. Тя му задава обикновен въпрос, описан в книгата на Виктор Чен „Мъдростта на опрощението“ (The Wisdom of Forgiveness, Victor Chan).

Тя пита Далай Лама: „Налагало ли се е някога да си прощавате за нещо?“, а Негово Светейшество отговаря: „Отношението ми към комарите не е много благоприятно, не особено миролюбиво. И към други лоши буболечки.“

Опра остава изумена, как няма нищо за прощаване в толкова дълъг живот (настоящият Далай Лама Тензин Гяцо е роден 1935 година). Опрощение и състрадание към всички живи същества са двата основни стълба в учението на Далай Лама. Може би то има силата да промени твоя живот?

БЪДИ СЪСТРАДАТЕЛЕН

При опрощението не става дума за религиозни дела, важно е да се знае, че това е човешка работа, това е въпрос на оцеляване при човека.“

Далай Лама

Научно изследване показва, че при състрадание човек изпитва подобно чувство на удоволствие, каквото се получава при секс, хубава храна или релаксираща ваканция. Като цяло състраданието е добро за здравето. Ползите са по-малко стрес, по-редовен сърдечен ритъм и подобрена имунна система.

Можете да покажете състрадание чрез разбирането на чувствата и емоциите на друг. Това означава да говорите с него и да се опитвате да споделите това, през което минава той. Естествено, това изисква повече усилия от обикновената любезност. Ако сте състрадателни, ще участвате емоционално в процеса. Трябва и да попитате от каква помощ има нужда.

БЪДИ ДОБЪР И ПОМАГАЙ НА ДРУГИТЕ

Това е моята проста религия. Няма нужда от храмове, нито от сложна философия. Нашият мозък, нашето сърце са нашият храм. Философията е добротата.“

Далай Лама

Да си добър и щедър, коства усилия, но това, което получаваш в замяна под формата на щастие, си струва. До този извод стигат Майкъл Нортън и колегите му от Harvard Business School, след като направили интересно изследване. Доброволците, които дали някакви пари в изследването, се оказали по-щастливи от онези, които похарчили парите за себе си.

Бъди добър винаги, когато е възможно. Винаги е възможно„.

Далай Лама

НАМЕРИ ЩАСТИЕ

Целта на нашия живот е да бъдем щастливи.“

Далай Лама

В забързаното ни ежедневие единственото нещо, което искаме в края на деня, всъщност е да намерим щастие.

Попитан по този въпрос в интервю, Далай Лама отговаря, че ние сме бомбардирани с послания за материално притежание. Има много малко послания за опрощението, състраданието, да сме търпеливи, толерантни и добри. Наистина се налага да дадете върховен приоритет на тези ценности, за да бъдете щастливи.

Щастието не е готово, то идва от собствените ни действия.“

Далай Лама

НАМЕРИ ВЪТРЕШЕН МИР

Далай Лама съветва всеки да прекарва по малко време сам всеки ден. Времето трябва да се използва за преработване и прогонване на негативните мисли като гняв, възмущение, ревност, умора. Опитвайте се да замествате подобни чувства с позитивни емоции като оптимизъм, благодарност, любов, спокойствие. Той буквално казва, че спокойният ум е източник на щастие и добро здраве.

НЕ НАРАНЯВАЙ ДРУГИТЕ

Ако можете, помагайте на другите. Ако не можете, поне не ги наранявайте.“

Далай Лама

Ако разпространявате лъжи, клюки и зловредни слухове, тормозите и се стремите да извлечете полза от другите, тогава негативният ефект ще се обърне срещу вас. Това са само част от действията, които могат да наранят другите.

ГРИЖИ СЕ ЗА ПРИЯТЕЛСТВАТА СИ

Приятелствата не трябва да се подценяват. Те се нуждаят от нежна грижа, защото могат да генерират обич и доверие. Истинските приятелства никога няма да зависят от пари или политика. Тъжен факт е, че пренебрегвани или безплодни приятелства водят до самота. Това вероятно е един от рисковите фактори, които водят до депресия в обществото ни.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ ТЕХНОЛОГИЯТА ДА КОМАНДВА ЖИВОТА ТИ

Въпреки че Далай Лама има милиони последователи в Twitter и се възхищава на напредъка на социалните медии, които ни позволяват да комуникираме, той предупреждава за прекомерната им употреба по следните причини:

  • Може да контролира живота ти – виж хората в ресторантите с мобилните им телефони.
  • Кой е шефът? Ти или технологиите?
  • Тя е евтин заместител на истинското приятелство.
  • Не може да ти помогне да бъдеш състрадателен.
  • Истинските човешки отношения страдат.

Ние контролираме технологията. Ако се превърнем в роби на технологията, това не е добро.“

Далай Лама

НЕДЕЙ ДА СПОРИШ ИЛИ ДА ВОЮВАШ. САМО ПРЕГОВАРЯЙ

Ненасилствено означава диалог, да използваме езика си, човешкия език. Диалог означава компромис, да уважаваме един на друг правото си. В духа на помирението винаги има истинско решение на конфликт и неразбирателство. Няма стопроцентова победа, няма стопроцентова загуба – не трябва да е така, а половина на половина. Това е практичният начин, единственият начин.

Далай Лама

Независимо дали става дума за международна криза, или спор с партньора или шефа, ключът към мирен изход е диалог. По този начин изучаваш изкуството на компромиса и преговорите. Негово Светейшество препоръчва да не се фокусираш в миналото, а само върху това, което предизвиква настоящия проблем.

БЪДИ ДОБЪР СЪС ЗЕМЯТА

За да оцелеем, имаме задължението да опазим тази планета по най-добрия начин. Да се научим да рециклираме, да създаваме алтернативна енергия, да изучаваме настоящите проблеми. Това са начините да отдалечим повратната точка.

УЧИ СЕ ОТ ПРОВАЛИТЕ СИ

Като губиш, не губи урока.“

Далай Лама

Когато се провалиш, е важно да разбереш какво точно се е объркало. Може би си казал нещо грешно или не си анализирал целия процес. Може би е имало проблем в планирането на проекта, може да не си обмислил най-лошите сценарии. Обмислянето може да помогне да се учиш от всеки провал.

Могат ли тези послания да променят живота ви? Опитайте да ги прилагате в живота и в работата си. Скоро ще откриете, че истината, честността, добросърдечността и състраданието са движещите сили в живота ви и ви помагат да откриете истинско щастие.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Съзнание

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори