Диетичните напитки също предразполагат към диабет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Мнозина мислят напитките със заместители на захарта за по-здравословни. Изследователи от института „Каролинска“ обаче доказаха, че те са също толкова опасни като обикновените, съобщи Нюзру.

Две чаши диетични напитки дневно могат да повишат риска от развитие на диабет повече от два пъти. Причината е, че те предизвикват по-силно чувство на глад, а това води до ядене на продукти с високо съдържание на захар.

Учените са проследили 2874 души. Резултатите показват, че пиещите минимум 2 сладки напитки на ден 2,4 пъти по-често получили диагноза диабет тип 2. Към сладките напитки се отнасяли както тези със захар, така и с нейни заместители. При пет напитки без захар дневно рискът се увеличавал 4,5 пъти.

Напитките с подсладители в действителност се оказали също толкова опасни, колкото и тези със захар.
Една чаша подсладена напитка дневно повишава риска от диабет с 21 процента, а когато е с подсладител – – с 18 процента.

Диетичните напитки от една страна стимулират апетита и това предразполага към напълняване. Едновременно с това изкуствените подсладители предизвикват химически реакции в мастните тъкани и в микрофлората на червата. Резултатът е изменение на толерантността към глюкоза и понижаване на чувствителността към инсулина. (БТА)

Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори