Добавките в електронните цигари променят дробовете на клетъчно ниво

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Вкусовите добавки, поставяни от производителите на електронни цигари, променят работата на клетките на дробовете на клетъчно ниво.

Това се отразява негативно на тяхната работа, заявили медици на Международната конференция на Белодробното общество на САЩ.

„Ефектите от действието върху белодробната тъкан на различните химични компоненти, съдържащи се в изпаренията на електронните цигари, все още са слабоизвестни за нас. Изяснихме, експериментирайки на култури от тъкани на човешки бял дроб, че 5 от 13 изучени от нас вкусови добавки като цяло въздействат негативно на техните клетки“, казва Темперанс Роуел (Temperance Rowell) от университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (САЩ).

В хода на опитите Роуел и колегите ѝ подложили белодробните клетки на въздействието на дим от електронни цигари с различни марки в продължение на половин час или цяло денонощие. И в единия, и в другия случай били фиксирани редица негативни ефекти, чиято сила нараствала според продължителността на въздействието.

Най-значителните негативни ефекти били фиксирани за цигарите с аромат на ментол, бананов пудинг и канела, докато електронните цигари без пълнител не предизвиквали сериозни изменения.

Изменения в работата на клетките се наблюдавали дори когато медиците премахнали никотина от изпаряващата се смес.

Както смята Роуел, подобни резултати свидетелстват, че производителите на електронни цигари не проверяват вкусовите пълнители за безопасност и не спазват дори елементарни норми за безопасност.

Сега лабораторията на изследователката провежда допълнителна работа с тези добавки в опит да изясни кои от техните съставки отговарят за негативните изменения в работата на клетките.

Източник: РИА Новости

Категории на статиите:
Мед&Био · Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори