На клетъчно ниво размножаването е по-важно от оцеляването

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Torsten Wittman
Антония Михайлова

Учените са открили биологичен механизъм, който в периода на стреса изхвърля енергийните ресурси на женската (във вид на мазнини) непосредствено в половата система, което защитава потомството за сметка на нейното здраве.

Това явление е открито при червеите Caenorhabditis elegans, но свързаните с него клетъчни механизми присъстват и у при човека. За откритието става ясно на страниците на сп. PNAS.

Под натиска на външните стресове (например глад) в клетките се активира защитният белтък SKN-1. Освен за стресоустойчивост той отговаря за преработката на липидите от соматичните клетки (обикновените клетки на тялото) към зародишна линия (репродуктивната система).

Там липидите осигуряват развитието на ооцитите (женски полови клетки), което повишава шансовете за размножаване. Но продължителността на живота на най-възрастната особа при това спада.

Когато организмът на червея отново получи нормално количество хранителни вещества, наличието на мастни киселини омега-3 и омега-6 блокира придвижването на мазнините към репродуктивната система и животното отново става способно да противостои на външния стрес с пълна сила.

Шон Карън (Sean Curran) от университета на Южна Калифорния и колегите му провели изследването, като проследили пътя на молекулите мазнини в организма на червеите визуално, а също с помощта на газова хроматография и масспектрометрия.

Сега Карън изследва сигналните механизми, участващи в процеса по преразпределяне на мазнините. Тъй като в човешките клетки действат същите процеси, а балансът между оцеляването и възпроизводството е важен за всички живи същества, получените от учените резултати ще помогнат по-добре да се разбере репродуктивната успешност на хората.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори