Мега ракоскорпион тероризирал древните морета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© James Lamsdell
Антония Михайлова

Палеонтолози откриха на територията на Айова останки от гигантски 1,5-метров морски скорпион, който тероризирал обитателите на моретата преди около 460 милиона години.

Той бил топхищник в този период, става ясно от статия, публикувана в сп. BMC Evolutionary Biology.

„Този вид скорпион е изключително странен на вид. Подобна форма на „веслата“ – краката, с които това същество е плувало – не може да се открие при нито един друг представител на ракообразните, формата на главата му също е уникална. Освен това въпросният ракоскорпион е бил огромен – дължината на тялото му е превишавала метър и половина“, казва Джеймс Ламсдел (James Lamsdell) от Йейлския университет (САЩ).

Ламсдел и колегите му открили един от най-реалните кандидати за ролята на „крал“ на моретата от палеозоя, като изучавали наноси, формирани по време на периода ордовик на територията на Америка преди около 450-460 млн. години.

Отпечатък от веслото на ракоскорпиона. Мащаб 1 см. © James Lamsdell

Отпечатък от веслото на ракоскорпиона. Мащаб 1 см. © James Lamsdell

В един от слоевете пясъчник учените намерили съхранени останки от ракоскорпиона, при изучаването на които, благодарение на необичайните обстоятелства на неговото фосилизиране, може да се видят дори най-дребните детайли от устройството на тялото на животното.

Главната необичайна черта на този хищник са неговите подобни на весла крака, притежаващи голяма стабилност и необичайна система за „блокиране“, която животното вероятно е използвало за плуване или копаене в морския пясък.

Необичайната форма на тези „весла“ и цялото тяло на ракоскорпиона станали причина учените да го нарекат Pentecopterus decorahensis – древногръцката дума „пантеконтор“ обозначава галери с 24 весла, които по времето на Омир са били популярни и сред гръцките флотове, и сред пиратите. Формата на тялото на гигантския ракоскорпион напомнила на изследователите как са изглеждали тези кораби, казва Ламсдел.

Според учените Pentecopterus decorahensis са били най-големите ракоскорпиони на своето време – по-големи същества са се появили чак след 10 милиона години. Менюто им засега остава неизвестно, но Ламсдел и колегите му смятат, че ракоскорпионът е ловувал от засада дори по-големи жертви.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори