Шигирският идол е двойно по-стар от пирамидите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Големият Шигирски идол се явява най-древната монументална дървена скулптура на планетата. Възрастта ѝ е около 11 000 години, съобщил на пресконференция генералният директор на Свердловския областен музей Наталия Ветрова, съобщава агенция REGNUM.

Шигирски идолСкулптурата се отнася към самото начало на халоцена – границата между последния ледников период и съвременната епоха.

Предишни изследвания на древния артефакт са провеждани в Русия през 1997 година. Тогава учените установили, че идолът е на около 9500 години. Тази цифра обаче предизвикала спорове в научната общественост.

Последните изследвания са проведени вече в Германия, в една от най-добрите в света специализирани лаборатории. Експертите са направили анализ на серия от седем малки образеца дървесина, които показали точната възраст на скулптурата.

„Последното изследване даде отговор на много въпроси. Например разбрахме, че скулптурата е била направена от ствола на лиственица на не по-малко от 157 години. Ясните следи от срезове не оставят съмнения, че тя е била направена от скоро отсечено дърво с каменни оръдия“, пояснява пред журналисти Михаил Жилин, доктор на историческите науки и водещ сътрудник на Института по археология на Руската академия на науките.

Както отбелязва министърът на културата на региона Павел Креков, резултатите от изследването ще позволят да се получи международно признание за „Големия Шигирски идол като най-древната дървена скулптура в света и ключова находка за разбиране на изкуството на Евразия“.

Скандал

С други думи, скулптурата е повече от два пъти по-стара от най-древните пирамиди. Ценността на Шигирския идол в паричен еквивалент дори е невъобразима.

Впрочем точно преди година руски и немски учени извадили артефакта от стъкления саркофаг в музея и откъснали от него седемте „тресчици“. Част от фрагментите били изпратени в Германия.

В началото на август обаче следователи заведоха дело за увреждане на обект от културното наследство на Русия. „Установено е, че музейният експонат се състои от десет отделни фрагмента – казва Александър Шулг от следствения отдел пред „Аргументи и факти“ – Долната част на експоната се оказа срязана на две.“

„Големият Шигирски идол е бил увреден – казва директорът на Държавния департамент по опазване на културното наследство към Министерството на културата Владимир Цветнов. – Този прецедент е свидетелство за противостоянието между съхраняването на музеен предмет за потомците и научните изследвания, които в случая с Шигирския идол са нарушили неговата цялост.“

Шигирски бог, може би богиня?

Както смятат учените, изображенията на повърхността на идола разкриват целия светоглед на нашите далечни предци. Изследователите отбелязват персонажи, свързани с Горния (небесен) и Долния (подземен) свят. Тук са вписани фигури, означаващи мъжкото и женското начало, животни и растителен свят. Не всички изображения са били интерпретирани, затова Шигирският идол и до днес крие множество загадки. Шигирски идол„Това е уникална скулптура, подобна няма никъде в света. Шигирският идол е едновременно и много жив, и много сложен – казва Михаил Жилин. – А орнаментът, с който е покрит, е шифрована информация. С помощта на орнамента древните хора са предавали своите знания. Много е сложно те да се разшифроват.“

Загадката на загадките

Според проф. Валерий Чудинов, доктор на философските науки, идолът е от женски род. Той е на мнение, че това е изображение на богинята на болестите и смъртта Мара. Изконно славяните са били езичници, а идолопоклонничеството е било особено характерно за Урал. Лиственицата пък се смятала за божествено дърво.

Жителите от уста на уста предавали, че боговете живеят във влакната на това дърво и се явяват пазители на човешките души. За да се извърши акт на почит, на идола трябвало да се занесе храна или нещо ценно.

Думата „Мара“ можело да се прочете на няколко места, а най-интересният надпис се намира на фронталното изображение, на лявата буза на уралския идол. Там са открити думите „бог на задгробния народ“. Според Чудинов дървената скулптура е стояла насред блато и трябвало да се вижда отдалече. Блатото очевидно се смятало за царството на мъртвите.

Ново тайнствено лице

Уралските учени са открили ново тайнствено изображение на лице на идола, съобщава Интерфакс, като цитира Светлана Савченко от отдела за древна история на народите на Урал. Шигирски идол

„Досега се смяташе, че има седем изображения на идола (те са разположени на различни части на монумента). Освен глави има допълнителни лица (или маски) на тялото на идола – три на лицевата част и три на гърба. Заедно с орнамента тези маски образуват серия от фигури. Стана ясно, че има още една маска“, отбелязва ученият.

Новото лице е открито по време на изследването на паметника с микроскоп. То се намира в горната част на Шигирския идол и обозначава отделна фигура. „Вероятно духовният свят на уралците, живели в каменния век, всъщност е бил доста по-сложен, отколкото смятахме“, добавя Савченко.

В момента учените почти нищо не знаят за произхода и предназначението на Шигирския идол. „Как е направен? Кои са хората, които са го направили? Каква е била природната обстановка? Изправен ли е бил, или е бил вкопан като индиански тотемен стълб, или е висял?“, отбелязва Михаил Жилин.

Големият Шигирски идол (с обща височина пет метра) е открит на 24 януари 1890 година на дълбочина четири метра в едноименната местност.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори