Картата на Пири Реис ще пренапише историята на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Картата на Пири Реис, сравнена с днешна сателитна снимка на Южна Америка.
© Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Историята на човечеството е една от най-големите загадки на съвременността. Ние всъщност знаем обидно малко. А и фактите, които са ни известни, сега изглеждат доста съмнителни с отчитането на открити доказателства.

Един от тези факти е станала картата на Пири Реис, създадена през 1513 година в Константинопол. Изображенията на тази карта са хвърлили учените в шок.

Загадката на Пири Реис

Човечеството не за първи път се сблъсква с необясними феномени. Примерите са редица: това са и древни паметници, и книги, и учения, чието съществуване няма никакво логично обяснение. Ние, като пациенти с амнезия, се опитваме малко по малко да възстановим историята на човешкия род, но не можем да намерим разумно и достоверно обяснение на спорните факти.

В тази главоблъсканица има много липсващи детайли. Един от тези детайли е картата на Пири Реис. Няколко века картата се „криела“, докато през 1929 година не позволила да бъде открита.

На картата са изобразени западното крайбрежие на Африка, източното крайбрежие на Южна Америка и северното крайбрежие на Антарктида. Картата е съставена от турския адмирал Хаджи Мухидин Пири ибн Хаджи Мехмед, а за нейна основа послужили документи, създадени, според изследователите, поне през четвърти век преди новата ера.

 

Първата световна карта на Пири Реис (1513).
Wikimedia Commons

Най-удивителното в тази карта е това, че на нея е изобразен континент, за който, както казват учебниците по история, нищо не е било известно до 1820 година – Антарктида.

Второ, на картата може да се намери и Земята Кралица Мод – област от Антарктида с площ 2,5 млн. кв. км, при това непокрита с ледове. Науката казва, че ледената шапка се е образувала преди милиони години и оттогава нито веднъж не е губила плътност. А създаването на картата още преди Антарктида да се скове от ледове, е било невъзможно, защото тогава човечеството още не е съществувало.

Не по-малко удивително е и това, че на картата са попаднали планински антарктически хребети, открити чак през 1952 година.

Професорът по история Чарлз Хапгуд в свое писмо до въздушното разузнаване на ВВС на САЩ отбелязал, че бреговата линия на Антарктида е била нанесена върху картата, преди да бъде покрита с ледове.

„Нямаме ни най-малка представа как да свържем данните от тази карта с предполагаемото ниво на географски познания през 1513 година“, отговорил му подполковник Харолд Олмайер.

„Изглежда, че точната информация се е предавала от поколение на поколение. Първите карти възможно са нарисувани от неизвестни – вероятно минойци или финикийци, които в продължение на хиляди години са били най-великите мореплаватели на древния свят.

Имаме доказателства, че техните карти са съхранявани в Александрийската библиотека, а по-късно работещите там географи са събрали тези данни ведно“, смята Хапгуд.

Като съвременна спътникова снимка

Обединявайки усилия с математика Ричард У. Страчън, Хапгуд изяснил още едно удивително нещо: картата до болка приличала на съвременните спътникови снимки, а значи тя може да изобразява въздушна снимка, направена от голяма височина. Но нима това е възможно, като се отчита нейната преклонна възраст?

Оцелял фрагмент от картата на Пири Реис
Wikimedia Commons

Ето какво наблюдение е направил Ерих фон Данекен, един от най-известните идеолози на теорията на палеоконтакта: „Да допуснем, че спътник увисне над Кайро и насочи своята камера надолу. Разкрива се следната картина: в радиус пет хиляди километра от Кайро изображението е точно, но с отдалечаването от централната точка изкривяването става все по-забележимо поради това, че Земята има сферична форма. Южна Америка например изглежда по-продълговата, както и на картата на Пири Реис. Също, както и на снимки, направени от американските лунни сонди.“

Самата мисъл, че картата може да е била направена от въздуха, изглежда неправдоподобна. Кой може да е осъществил такава снимка преди милиони години? Неволно започваш да вярваш в съществуването на древни високоразвити цивилизации, разполагали с всички необходими инструменти за измерване.

А засега картата на Пири Реис остава класически пример за една от най-великите тайни на съвремието.

Източник: Pravda.ru

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори