Древни геоглифи се разкриха чрез Google Earth

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© DigitalGlobe, courtesy Google Earth
Антония Михайлова

В Казахстан са открити повече от 50 геоглифа. Загадъчните обекти от земните насипи имат размери от 90 до 400 метра и се виждат добре само от въздуха.

Повече от петдесет геоглифа – нанесени върху земята геометрични или фигурални модели, с различни размери и очертания, включително масивна свастика, са открити на територията на Северен Казахстан.

Обектите са открити с използването на Google Earth. Геоглифите имат форма на квадрати, пръстени, кръстове и свастики. Техните размери варират от 90 до 400 метра, някои от геоглифите са по-големи от съвременни самолетоносачи. Изследователите казват, че обектите трудно се откриват на земята, но от високо се виждат добре.

През миналата година археологическа експедиция на Костанейския държавен университет (Казахстан) в сътрудничество със специалисти от университета във Вилнюс (Литва) изучавали геоглифи с разкопки, георадари и снимки от въздуха. Резултатите на изследването са представени на годишната среща на Европейската асоциация на археолозите в Истанбул.

Много геоглифи се състояли от земни насипи. Изключение е обект във вид на свастика – той е бил построен с използването на дървесина. В резултат на разкопките били открити останки от съоръжения и огнища вътре в геоглифите. Вероятно те са служели за ритуални цели, смятат археолозите. Според тях древните племена може също да са използвали геоглифи, за да отбележат правото си на собственост върху земята.

Точната дата на съоръженията не се назовава от изследователите. Отбелязва се само, че геоглифите са били построени „преди повече от 2000 години“.

„Днес ние можем да кажем само едно – тези геоглифи са били построени от древните хора. От кого и с каква цел, остава загадка“, казват археолозите.

Защо строителите са използвали геометрични фигури, също не е ясно, макар че свастиката е древен символ, който се е използвал по цяла Евразия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори