Древно мегацунами с височина 300 метра потопило Сантяго

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Вулканът Фого. На снимката може да се види част от западната стена на древния мегавулкан, породила цунамито. © NASA
Антония Михайлова

Разкопки на африканските острови Зелен нос (Кабо Верде) са показали, че този архипелаг някога е бил изцяло потопен от мегацунами с височина 300 метра, породено от изригване и разкъсване на вулкана Фого на 50 километра от островите, става ясно от статия, публикувана в сп. Science Advances.

„Днес жителите на островите на Зелен нос имат много повече проблеми и заплахи от хипотетичната възможност от повтаряне на това мегацунами – те още не са успели да приведат живота си в ред след неотдавнашното изригване на остров Фого. Но ние трябва да отчитаме, че нещо подобно може да се случи всеки ден и да бъдем готови за неговите последствия“, разказва Рикардо Рамальо (Ricardo Ramalho) от Колумбийския университет в Ню Йорк (САЩ).

Рамальо и колегите му изяснили, че преди около 73 000 години островите на Зелен нос са били изцяло скрити под водата на гигантска вълна цунами, като изучавали необичайни камъни с явно морски произход с размери на микробус и маса стотици тонове, които се оказали по някакъв начин навътре в остров Сантяго, на разстояние 650 метра от брега на Атлантика и на височина 150–200 метра над морското равнище.

Морски камък, изхвърлен надълбоко в сушата от 300-метровото цунами. © Ricardo Ramalho

Морски камък, изхвърлен надълбоко в сушата от 300-метровото цунами. © Ricardo Ramalho

Голямото количество и разположение на тези камъни накарало учените да предположат, че те се явяват следи от мощно цунами, което ги е откъснало от тяхното място под водата и ги е пренесло на сушата. Ръководени от тази идея, учените изчислили силата на това цунами въз основа на масата и положението на камъните, и определили времето, когато се е случил този катаклизъм, опирайки се на дела на „космическия“ хелий-3 в тези камъни.

Оказало се, че цунамито е било наистина невероятно мощно – височината на неговата вълна, според изчисленията на Рамальо, е превишавала 270 метра. Съдейки по разположението на камъните и морските наноси на западния бряг на Сантяго, то изцяло е заляло острова, като го е ударило от запад, откъм остров Фого, където се намира един от най-големите вулкани на планетата.

Времето на възникването на цунамито – преди около 73 000 години – практически еднозначно сочи, че именно вулканът е бил причината за възникването на мегацунамито, отбелязва изследователят.

© Ricardo S. Ramalho / Science Advances

© Ricardo S. Ramalho / Science Advances

По това време е настъпило поредното му изригване, при което той се е взривил и половината от източната му стена с общ обем 160 куб. км е била изхвърлена в морето.

Това голямо количество материя е породило мощна 300-метрова вълна, каквато човечеството още никога не е виждало. Както подчертава геологът, няма място за паника – според изчисленията на учените подобни катаклизми се случват веднъж на 10 000 години.

И все пак той признава, че възможността от неочаквано и почти мигновено възникване на подобни цунами не бива да се пренебрегва и е необходимо да сме готови за това, че всеки друг вулканичен атол може да се взриви и да породи свръхмощна вълна.

РИА Новости

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори