Дроновете възраждат лазерното оръжие в противоракетната отбрана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Пентагонът ще направи нов опит за разработка на оръжие, което да прихваща изстреляните балистични ракети още по време на тяхното издигане и да ги унищожава с лазер. Според изданието The War Zone, Американската агенция за ракетна отбрана разработва дрон, на който да се монтират лазери.

Това е втори опит да се разработи подобно оръжие след изоставения проект да се разположат огромни лазери на Boeing 747. Новият проект предвижда дронът да може да лети на височина от над 20 000 метра и да остане във въздуха повече от един ден. Целта му е да унищожи току-що изстреляна ракета с концентриран лазерен лъч.

Балистичните ракети са много трудни за сваляне след като са насочени. Те летят на относително ниска височина преди да освободят бойните си глави към набелязаните цели.  Полетът на балистичната ракета обаче, е разделен на три етапа:

изстрелването, при който етап ракетата се издига право нагоре и набира необходимата височина, планиране през пространството, за да достигне района в който ще действа и трета, последна фаза – секунди преди удара срещу набелязаната цел.

Досега защитната стратегия е да се прихваща ракетата по време на втората или третата фаза на нейния полет. Такива са противоракетните оръжия SM-3, PAC-3, Patriot и други. Засега обаче, Пентагонът не разполага с оръжия, които да прихващат и унищожават балистичните ракети още в първия етап, когато те се издигат към високите слоеве на атмосферата, а това би бил най-добрият начин на противодействие.

По време на издигането на ракетата, бойните глави и различните средства целящи да заблудят противниковата отбрана, са все още прикачени към ракетата. Ако тя бъде свалена още в тази фаза, само с един удар ще бъдат унищожени многобройните бойни глави и други съоръжения на балистичната ракета. Проблемът тук е нуждата от изключително бърза реакция на противоракетната отбрана за да бъде подобен удар успешен. За целта противоракетната отбрана трябва да бъде максимално близо до противниковата територия. Съвременните установки за изстрелване на балистични ракети обаче, най-често са мобилни, което прави ранното прихващане на мястото за изстрелване почти невъзможно.

През 90-те години на миналия век в САЩ бяха изразходвани над 5 милиарда долара за разработка на лазерно оръжие с цел унищожаване на противникови балистични ракети. Проектът се провали.

Сега се прави нов опит, защото лазерните системи станаха по-компактни и вече не е нужен Боинг 747, за да се издигнат във въздуха. Новата версия генерираща лъч с мощност 150 кВт, тежи около 800 кг. За да е ефективно подобно оръжие, лазерният лъч трябва да има мощност поне от 1 МВт, това означава обща тежест на установката от около 5600 кг. Подобно тегло вече е в рамките на възможностите на дроновете налични в американската армия. Наред с по-леките лазерни установки, сега използването на дронове е и доста по-евтино, като безпилотните уреди могат да останат във въздуха много по-дълго.  Новият проект предвижда дронът да може да изчаква във въздуха около 36 часа.

Какви са шансовете за успех  на „лазерния дрон“? Оценяват се като значителни. Сериозен проблем досега беше разстоянието до  балистичната ракета, което би позволило на лазерния лъч да бъде ефективен –  при първия проект се говореше за няколко десетки километра. Сега с дрон летящ на височина над 20 км нещата се променят. Лазерът би бил ефективен при разстояние до ракетата от няколко стотин километра. Това е така, защото на тази височина няма частици в атмосферата които да разлагат и разсейват лазерния лъч. Планирано е първо изпитание на новата технология да се осъществи през 2021 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори