Създадоха супер карбон с най-разнообразно приложение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Международен екип от учени разработи нов материал на базата на карбон, въглеродното влакно. Изследователи от Научния институт Карнеги и университета Яншан създаде изключително лек, ултра здрав, еластичен и електропроводим карбон.

Комбинацията от тези характеристики позволява на този тип карбон да има голяма приложимост.

Новият супер карбон е уникален, защото неговите електрони могат да се конфигурират по различен начин, като приемат различна форма.

Този нов тип карбон е бил създаден по интересен метод. Изследователите са поставили стъклена форма на въглеродни влакна (не графитизирана форма на въглерод) под голямо налягане – около 250 000 пъти над атмосферното. След това са я нагрели до 982.2 градуса по Целзий.

Докато получат новия супер карбон, учените са преминали през различни степени на налягане и различна температура, на които са подлагали материала. Само при споменатите показатели за налягане и температура обаче, карбонът е приел характерната си форма и структура на електроните и не е кристализирал.

Така се получава този материал, който е еластичен като гума, твърд като стомана, електропроводим  и изключително лек. Новият материал може да се използва там, където изискването за ниско тегло е изключително важно.

Такъв материал характеризиращ се със здравина и еластичност може да има приложение във военните технологии, космическите технологии, като от него може да се произвеждат структурите на превозни средство и космически кораби.

Наред с това, учените се надяват новият супер карбон и методът по който е получен, да помогне за създаването и на други нови класове и форми на въглеродни материали

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори