Двата японски роувъра кацнаха на астероида Рюгу и заснеха първо фото

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Този уикенд два малки космически кораба или по-скоро роботизирани роувъри от Земята направиха първите кадри на примитивна скала – астероид, намиращ се на повече от 160 милиона километра от нас. Това е първото подобно в историята на човечеството съприкосновение.

Двата роувъра бяха „паркирани“ върху астероида Рюгу (с широчина около 800 м) миналия петък от кораба майка Хаябуса 2 (Hayabusa 2) на Японската космическа агенция (JAXA).

На следващия ден JAXA разпространи импресионистичен образ от мястото на кацането: шуплив тъмен камък, част от богатия на въглерод Рюгу, осветен от лъч слънчева светлина.

Двата роувъра 1a и 1b имат приблизително размера и формата на кутия за бисквити.

Соларно задвижвани вътрешни ротори ги пренесоха през ниската гравитация на астероида, позволявайки им да навигират по повърхността, да заснемат кадри и да събират температурни данни.

Не мога да намеря думи, за да изразя колко съм щастлив,

казва проект мениджърът Юичи Тсуда в изявление, след потвърденото пристигане на  роувърите.

В идните месеци още два апарата ще се присъединят към роувърите. Хаябуса 2 ще се постави експлозиви в опит да взриви част от повърхността на астероида, за да събере данни и проби от вътрешността на скалата, които ще бъдат събрани и евентуално изпратени обратно на Земята.

Ако всичко се случва по план, това ще бъде първата мисия, която ще донесе проби от астероид Тип С, които астероиди често биват сравнявани с капсули на времето от най-ранните дни на Слънчевата система преди повече от 4 милиарда години.

Рюгу е кръстен на магичен дворец от дъното на морето, в който на рибар е дадена тайнствена кутия в популярна японска народна приказка.

„Хаябуса 2 ще донесе капсула с проби“, обясни JAXA в прессъобщението, когато беше обявено името на астероида. Агенцията отбеляза също, че на Рюгу може да има вода, което прави името на скалата особено подходящо.

Хаябуса 2 ще остане на Рюгу до късната 2019 година, когато ще напусне със събраните проби и ще поеме към Земята. Японската агенция се надява да получи пробите по някое време през 2020 г.

В лабораториите на Земята учените ще изучат фрагментите от астероида в опит да разберат по-добре процесите по формиране на планетите от облаците газ и прах, обграждали примитивното слънце.

Учените ще сравнят пробите събрани в други мисии, включително Озирис Рекс на НАСА – мисия, която се очаква да достигне астероида Бену през 2020 г.

Като изучаваме астероиди, научаваме повече за ранната слънчева система и повече за самия живот.

2018 © The Washington Post

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори