Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво би станало ако Рюгу удари Земята?

7 април 2023 г. в 09:48
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:14

Учени са изчислили какво би се случило, ако астероидът Рюгу удари нашата планета. Прогнозирането на резултата от такъв сблъсък стана възможно благодарение на анализа на проби, върнати на Земята от космическия кораб Hayabusa2 на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Представяйки резултатите от изчисленията на 8-та конференция за планетарна отбрана във Виена, Австрия в понеделник, 4 април, професорът от отдела по науки за слънчевата система на JAXA Сатоши Танака подчерта важността на извършването на подобни оценки за усилията за планетарна защита дори за астероиди като Рюгу (Ryugu), които в момента не представляват риск от удар със Земята.

Изстрелян през декември 2014 г., Hayabusa2 достигна Ryugu, астероид с приблизително 0,6 мили (900 метра) ширина, разположен на 186 милиона мили (300 милиона километра) от Земята през юни 2018 г. след пътуване в продължение на 42 месеца. В допълнение към събирането на проби, които бяха върнати на Земята през 2020 г., Hayabusa2 също приземи няколко роувъра на астероида и удари космическата скала с два снаряда.

„Hayabusa2 успя в експеримент, при който два снаряда с тегло 1 килограм [2,2 паунда] бяха изстреляни със скорост 2 километра в секунда [1,2 мили в секунда], което доведе до образуването на кратер с диаметър приблизително 20 метра [66 фута],“ каза Танака.

„Кохезионната сила на скалата трябваше да бъде много много ниска. Плътността е малко по-висока от тази на водата с изчислена много висока порьозност.“

Въз основа на тези факти Ryugu, който понастоящем се оценява на около 62 000 мили (100 000 километра) до Земята, се счита за астероид от купчина скали, с ниска механична якост в сравнение с нормалните скали. Това означава, че ако астероидът някога се насочи към Земята, учените ще трябва да положат големи усилия, за да предотвратят разпадане, ако се опитат да го отклонят с помощта на нещо като удрящия елемент DART, който през септември 2022 г. удари астероида Диморфос (Dimorphos).

Без намеса за отклоняване, обясни Танака, ако астероидът Ryugu се насочи към Земята и навлезе в атмосферата на планетата под ъгъл от 45 градуса и със скорост от около 38 000 мили в час (17 километра в секунда), астероидът ще се разпадне на надморска височина от около 25 до 21 мили (40 до 35 км) над повърхността на планетата.

Това ще доведе до „въздушен изблик“, подобен на този, наблюдаван над Русия през февруари 2013 г., когато метеорът от Челябинск изригна на височина от около 30 километра над Земята. Резултатът от взрива в Челябинск беше ярка светкавица и атмосферен взрив, еквивалентен на детонация от 400–500 килотона TNT. Това е цели 33 пъти повече от енергията, освободена от атомната бомба, която опустоши Хирошима в края на Втората световна война.

Въздушният взрив в Челябинск рани почти 1500 души, най-вече поради количеството отломки и натрошено стъкло, които е произвел. С диаметър от само 66 фута метеорът от Челябинск беше най-големият обект, навлизал в земната атмосфера от космоса от 1908 г. насам, но все още е само малка част от размера на Рюгу.

Танака посочи, че ако Рюгу се разпадне в атмосферата над Земята, в момента не знаем достатъчно за якостта на опън на астероида, за да предвидим размера на парчетата, които биха паднали на нашата планета.

„Якостта на опън на Ryugu може да е с повече от два порядъка по-голяма от настоящите оценки, което може да повлияе на ефектите му върху Земята“, заключи Танака. „Върнатата проба е в процес на завършване на първоначалния анализ. Проучването на вътрешни фрактури ще бъде важно в бъдеще за по-прецизна оценка на въздействието [на астероиди като Ryugu] върху Земята.“

Категории на статията:
Слънчева система