Две трети от научните публикации били измама

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Броят на статиите, изтеглени от публичното пространство, се е увеличил десет пъти от 1975 г. насам, твърди публикация в Бюлетина на Националната академия на науките на САЩ.

Група изследователи посочват, че са провели изучаване на повече то 2000 научни статии с цел да изяснят защо са били свалени от обществен достъп. Учените изяснили, че в 67,4% от случаите изтеглянето на статиите е извършено вследствие на неправомерно поведение, което включва измама или предполагаема измама (43,4%), повторна публикация (14,2%) и плагиатство (9,8%).

Голяма част от изследванията били публикувани от автори от над 55 страни. От 2047 анализирани публикации две трети, които били изтеглени заради предполагаема или доказана измама, били от САЩ, Германия, Япония и Китай.

Средно за изучаване и изтегляне на публикациите или научните статии са необходими повече от 32 месеца. Статиите, изтеглени поради измама, изискват средно 46 месеца, за да бъдат открити и премахнати.

Основен проблем е, че различни решения и правила може да се основават на някоя такава публикация, което води до създаването на обществени концепции, основани на лъжливи източници.

Авторите на изследването твърдят, че „повишените премахвания говорят за необходимост от преоценка на човешките мотиви, които пораждат дадения феномен”.

В края на краищата авторите на тези публикации също са хора и следва да се има предвид, че от време на време допускат грешки. Но подобни публикации може да оказват голямо влияние върху възгледите и решенията на хората, затова обществото не е длъжно да търпи подобна епидемия.

Източник: Тheglobalistreport.com

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори