Две трети от случаите на рак – по волята на случая, а не на пагубни навици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Сензационно, макар и спорно откритие са направили учените от университета „Джон Хопкинс“.

Две трети от случаите на онкологични заболявания са възникнали просто поради лош късмет.

Самият човек рядко е в състояние да повлияе на тяхната поява или протичане.

А гените или нездравословният начин на живот – смятани досега за главни виновници за заболяването – всъщност са причина само в 30-40%.

Така твърдят американски физиолози, които съвместно с учени от Медицинската школа на университета „Джон Хопкинс“ са провели продължително изследване – те се опитали да разберат защо някои клетки в организма на човека проявяват особена уязвимост и се изродяват в ракови.

Както е известно, когато едни клетки умират, на тяхно място се повяват нови, като някои могат да мутират. Именно така се появяват раковите клетки.

Преди медиците смятаха, че това може да се избегне, ако се води правилен начин на живот – диетична храна, минимум стрес, никакви вредни навици… Но новото изследване показало, че не всичко е толкова просто. Оказва се, че 65% от случаите на ракови заболявания са по волята на съдбата.

По време на своето изследване учените следили мутацията на клетки, като наблюдавали колко деления протичат средно в живота на човека. Оказало се, че колкото повече такива мутации се натрупват, толкова по-висок е рискът „грешните“ клетки да прераснат в рак.

Проф. Берт Вогелщайн от университета „Джон Хопкинс“ дава за пример хората, подложени на постоянно и силно въздействие на канцерогени, като например тютюн, но доживели до сто години и при това „без нито веднъж да се простудят“ – при такива хора доброто здраве е прието да се обяснява с добри гени.

Но истината е в това, че повечето от тях не са били по-щастливи, казва Вогелщайн. И все пак той напомня, че новите данни се отнасят само да две трети от случаите на рак. Една трета от онкологичните заболявания се дължат на външни фактори, например неправилен начин на живот.

И така, не подлежи на съмнение например, че причината за рака на белите дробове е пушенето. Любителите на морския загар по-често от другите рискуват да получат рак на кожата, меланома. А ракът на дебелото черво най-често се дължи на лошо хранене и въздействие на генетични фактори. Тютюнопушенето, излишното тегло, алкохолът се явяват доказани фактори за възникването на множество видове рак.

Най-важният рисков фактор е просто възрастта, тъй като с времето мутиралите клетки се натрупват все повече.

„По такъв начин може със сигурност да се говори, че акцентът само на профилактиката не е в състояние да предотврати появата на рак“, казва ръководителят на групата изследователи, професорът по онкология Кристиан Томасети.

„Ако две трети от раковите заболявания в различните видове тъкани се обясняват от случайни мутации на ДНК при деленето на клетките, то има смисъл да съсредоточим усилия в усъвършенстване на средствата за ранна диагностика, когато шансовете за лечение са най-високи.“

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори