„Джеймс Уеб” – „машината на времето”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA

През октомври 2018 година предстои пускането на космическия телескоп „Джеймс Уеб” (JWST) от Космическия център в Куру, Френска Гвиана, с ракета „Ариана 5″.

Проектът ще струва 8,8 милиарда долара. Извеждането на апарата в космоса ще е в орбита на около 1 500 000 км от Земята.

В проекта на НАСА участват европейски и канадски космически агенции. Сглобяването на телескопа се извършва в напълно стерилна стая, защото дори и една малка прашинка може да повлияе на качеството на приемане на сигнала. 

Това, което отличава JWST от останалите телескопи, е размерът на огледалото му, което предоставя по-голяма площ за събиране на фотоните на светлината.

Огледалото на „Хъбъл“ с диаметър 2.4 метра беше върховно технологично постижение при създаването му в края на 70-те години на миналия век. 

James Webb Telescope ще тежи 6,4 тона, а диаметърът на огледалото му е 6,5 м – три пъти повече от това на „Хъбъл“. На него ще бъдат инсталирани свръхчувствителни камери и спектрометри, които могат да улавят много слаби сигнали.

© NASA

Според тези параметри JWST превъзхожда 70 пъти прочутия си предшественик. Създателите неслучайно го наричат „машина на времето“, чрез него учените ще могат да уловят светлината на звездите, които са се появили преди 13,5 млрд години, тоест в зората на Вселената.

Телескопът трябва да поддържа изключително ниска температура – минус 223 градуса Целзий. Предназначението му ще е в четири области: търсене за най-ранните звезди и галактики, карта на еволюцията на галактиките, проучване на образуването на звездите и планетите, търсене на потенциал за живот във Вселената.

 

© NASA

Освен това тези изследвания ще включват също еволюцията на нашата Слънчева система.

Телескопът ще извършва наблюдения в инфрачервения спектър, за да открие най-далечните обекти, които днес са невидими.

„Джеймс Уеб“ ще може да търси следи от извънземен живот, молекули вода и кислород в многото галактики, ще търси подобни планети на нашата и благодарение на оборудването ще може да определя атмосферата.

Въпреки това има обекти, създадени преди 14 млрд години назад във времето, които никога няма да можем да видим – поради скоростта на разширяването на Вселената те са много отдалечени.

Дали науката и новите технологии ще ни разкрият интересни факти за нови цивилизации, космически обекти и началото на Вселената, времето ще покаже.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори