Джил Тартър: До 2100 година ще открием извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Джил Тартър
Ивайло Красимиров

Въпреки че учените изследват космоса за сигнали от извънземни цивилизации в продължение на половин век, Джил Тартър описва кампанията на човечеството като търсене на риба в световните океани.

„Нашата звезда, слънцето, е само една от 400-те милиарда други звезди в нашата Галактика – Млечния път „, казва Тартър. „И нашата галактика“ Млечен път „е само една от около 200 милиарда други галактики във вселената, която виждаме“, допълва тя.

Джил Тартър, чиято астрономическа кариера е брилянтно изиграна от Джоди Фостър във филма „Контакт“ от 1997 г., говори по време на третата конференция на Корпоративния мениджмънт на Института по технологии Caribe Royale в Орландо.

Ученият е бивш участник в програмата SETI на НАСА, а днес Тартър е научен кадър в неправителствения институт SETI в Маунтин Вю, Калифорния. Тя е получила две награди на НАСА за „Служба на обществото“, а през 2004 г. е обявена за един от 100-те най-влиятелни хора в света.

Програмата SETI е предназначена за търсене на извънземен интелигентен живот. Институтът SETI притежава радиочестотната обсерватория в Хат Крийк, а Тартър е помогнала да се развие масивът Allen Telescope Array (ATA) в планините Каскада, на около 290 мили (466 км) северно от Сан Франциско.

Мисля, че през този век ще намерим живот извън Земята,

заяви Тартър пред аудиторията на конференцията.

„Можем да открием биомаркери на планети или луни от нашата Слънчева система. Можем да намерим артефакти докато изследваме Слънчевата система. Можем да търсим дистанционни биологични знаци в атмосферите на далечни екзопланети“, пояснява Тартър.

„Или може би можем да открием резултат от технологичните цивилизации: техносистеми“, допълва тя.

Тартър е направила презентация на PowerPoint със снимки на телескопи, звезди и галактики. Показва и снимки на Земята заснета от голямо разстояние от Касини от орбитата на Сатурн (2013) и Вояджър 1, който минава близо до Нептун (1990).

„Ние наистина работим върху един древен човешки въпрос. И това е много, много обнадеждаващо. Можем в рамките на 21-ви век да отговорим на въпроса дали има живот извън Земята, въпрос който поставяме от много, много дълго време“, казва тя.

Благодарение главно на данните от космическия телескоп „Кеплер“, Тартър заявява, че в Млечния път има повече планети, отколкото звезди.

Темата на изказването направено от Джил Тартър беше „Космическа перспектива: търсене на извънземни, намиране на себе си“. Една от целите на конференцията е била да се наберат средства за подобрения на програмата Allen Telescope Array. През последните години учените са фокусирали АТА върху изследване на 20 000 близки звезди. Повечето са малки, тъмни червени джуджета.

„Проектирахме второ поколение от приемници, които правят телескопа много по-чувствителен, затова се опитваме да наберем средства, за да ги инсталираме на телескопа“ казва тя пред изданието USA Today, след речта си.

„Това, което наистина бихме искали да направим за Института SETI, е да съберем средства, защото това наистина е проект, който трябва да бъде дългосрочен“, казва тя. Джил Тартър също изрази надежда за нова инициатива – „Лазерен SETI“, като първият прототип ще бъде инсталиран в рамките на месец и половина в Lick Observatory, близо до Сан Хосе, Калифорния.

„Можем да изградим поредица от 96 камери, разположени на 12 обекта по целия свят, работещи в спектъра на оптичните и на инфрачервените лъчи. Ние буквално ще можем да наблюдаваме цялото небе през цялото време, за да видим дали ще има някакви ярки проблясъци и избухвания на светлина или някакви други явления, дали бързите радио-разпръсквания имат оптичен компонент“, казва тя за USA Today.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори