Излекуван от ебола доктор осъмнал с различно око

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Лявото око на д-р Крозие 14 дни след началото на хеморагичната треска ебола.
© NEJM
Антония Михайлова

Американският лекар Ян Крозие (Ian Crozier) работил в Сиера Леоне съвместно с колеги от Световната здравна организация, когато медиците лекували пациенти от треската ебола.

През септември 2014 година д-р Крозие също се разболял и го изпратили обратно в САЩ на лечение в специализирано крило на болницата при университета Емори в Атланта.

През октомври докторът бил изписан, тъй като в кръвта му вече не се откривали признаци на присъствието на ебола, става ясно от статия в New England Journal of Medicine, където са изложени и други подробности за уникалния случай на заболяване.

Два месеца по-късно преболедувалият ебола пациент открил у себе си признаци на възпаление и високо налягане в лявото си око. Това предизвикало оток и сериозни проблеми със зрението, както и – което най-много учудило лекарите – смяна на цвета на окото от син на зелен.

Д-р Крозие се върнал в същата болница, където се лекувал, и офталмологът д-р Стивън Йе (Steven Yeh) взел очна течност за провеждане на анализи. Изследването показало, че вирусът все още присъства в окото на пациента, но негови признаци не били открити нито в слъзната течност, нито в тъканите около очите.

Инфекцията предизвикала възпаление на вътрешната част на окото, а изменението на цвета от син на зелен протекло за десет дни от момента на появата на първите симптоми. Д-р Крозие преминал лечение със специални препарати, в резултат на което зрението му започнало да се възстановява. Цветът на окото му също се възстановил до първоначалното синьо.

Доктор Йе, който се занимавал с лечението на Крозие, който е и автор на новото изследване, твърди, че този случай трябва да накара лекарите по-внимателно да следят пациентите, преболедували ебола, дори след изписването. Фактът, че вирусът е унищожен в кръвта, още не означава, че някои негови копия не могат да се „крият“ в други благоприятни за тях части от тялото и тъканите на човека.

След лечение цветът на окото се нормализирал.
© Kevin Liles

Сред оцелелите по време на епидемията от ебола вече са били регистрирани случаи на усложнения на очните заболявания, но те не били много, пише New England Journal of Medicine. Точния процент на пациентите с инфекция в очите от общия брой оцелели продължава да е неизвестен.

Аналогична картина на развитие на заболяванията се наблюдава и при родствената на ебола Марбургска хеморагична треска – при пациентите с тази диагноза също се откриват следи от инфекция в очите след пълното унищожение на вируса в кръвта.

По-рано медиците установиха, че ебола може да се съхранява в спермата в продължение на няколко месеца, след като пациентът е обявен за здрав.

Категории на статиите:
Открития · Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори