Едногодишната симулация на полет до Марс на Хавай приключи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Преди една година шестима млади учени от САЩ и Европа се включиха в експеримент, целящ да имитира полет до Марс. Днес изолацията им приключва, предаде ДПА.

В продължение на 365 дни шестимата доброволци – трима мъже и три жени, живяха в пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай.

Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън – експерт по почвознание и еколог от щата Монтана. Заедно с нея на доброволно заточение се обрекоха физик, инженер, биолог, лекар и архитект, мечтаещ да проектира постоянен жилищен комплекс на Марс.

Специалисти от НАСА и Хавайския университет разчитат експериментът да допринесе за подготовката на първия полет на човек до Червената планета, който американската космическа агенция се надява да бъде осъществен през 30-те години на този век.

Целта на експертите е да изследват медицинските и психологически проблеми, с които може да се сблъска екипаж на кораб, отправил се на дълго пътешествие в далечния космос. Поради тази причина участниците в експеримента в Хавай трябваше да извършват достатъчно сложни научни изследвания, намирайки се под постоянно наблюдение. Доброволците бяха следени с камери във вътрешността на комплекса и с датчици, прикрепени към телата им.

Двуетажното здание, което в продължение на една година беше постоянен дом за шестимата доброволци, се намира на височина 2600 метра над морското равнище. То е с форма на купол с височина 7 метра и с диаметър 12 метра. На първия етаж има изследователска лаборатория, а на втория – малки спални помещения. Навън шестимата „затворници“ можеха да излизат веднъж седмично, облечени в космически скафандри.

От 2013 г. това е четвъртият екип от доброволци, „обрекли се на заточение“ в автономния комплекс в Хавай. Първите две групи живяха там по четири месеца, а третата – два пъти по-дълго.

Най-дългият от всички подобни експерименти, имитиращи полет до Червената планета, е „Марс-500“, извършен в Русия през 2010 – 2011 г. Тогава шестима доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай живяха в пълна изолация 520 денонощия – колкото ще отнеме предполагаем полет до Марс и обратно. Експериментът бе осъществен в Института за медико-биологични проблеми на РАН с участието на Европейската космическа агенция.

Първото нещо, което участниците в едногодишния експеримент в САЩ ще получат след завръщането си в реалния свят, са пресни плодове и други храни, с каквито не са разполагали по време на изолацията си.

В комплекса в Хавай ще бъдат осъществени още две подобни симулации, всяка от които с продължителност осем месеца. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори