Екип от Принстън изолира светлината на екзопланети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Екип учени и инженери от Принстънския Университет публикуваха изследване за екзопланетите. Изследователите са успели да изолират отразена светлина от далечни екзопланети.

Използваният инструмент за наблюдение е CHARIS, акроним от Coronagraphic High Angular Resolution Imaging Spectrograph (коронаграфичен спектрограф с високоъглова резолюция на изображенията). CHARIS е построен от екип, воден от Н. Джереми Касдин, професор по механика и астроинженер в Принстън. CHARIS разполага с 9 огледала, 5 филтъра, 2 призмени конфигурации и масив от микролещи. Поддържа се при температура от – 223,15 градуса по Целзий.

Според екипа, CHARIS е успял да изолира светлина, рефлектирала от екзопланета – нещо изключително трудно, като се има предвид фактът, че такива планети са доста по-тъмни от звездата около която обикалят.

„Члез анализ на спектъра на планетата, можем да разберем много за нея. Може да се видят специфични свойства, от които да се разбере масата, температурата и възрастта на планетата“,

обяснява ученият Тайлър Гроф.

neptune-1554nm

N. Jeremy Kasdin, et al. / Princeton University

Екзопланетите са планети извън Слънчевата система, които обикалят около друга звезда. До момента дължим поввечето открития на такива планети на телескопа Кеплер. За съжаление не знаем почти нищо за тях, освен къде се намират.

CHARIS може да помогне това да се промени. Изминаха повече от 3 десетилетия от откриването на първата такава планета през 90-те. Интересът на науката към екзопланетите е огромен, поради факта, че те биха могли потенциално да поддържат живот. На екзопланетите се гледа като на потенциален бъдещ дом за човечеството или пък настоящ такъв за извънземни цивилизации.

С помощта на спектрографа CHARIS вече можем да правим много повече от това, просто да засечем планетата – можем да премерим нейната температура и атмосферна композиция,

казва Оливър Гайон от Университета в Аризона и шеф на оптичната програма на Телескопа Субару в Хавай, с който CHARIS работи.

Изследването на екзопланетите ще се развие много в следващите няколко години с възможностите на CHARIS в комбинация с Телескопа Субару и с очаквания през 2018 г. Космически Телескоп Джеймс Уеб.

„Много се вълнуваме“, казва Тайлър Гроф, член на изследователския екип на Принстъп и работещ в НАСА. „CHARIS ще бъде достъпен за наука за всеки от февруари.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментари

  • Mail Order Discount Generic Doryx In Internet Cheapeast Clomid Forsale [url=http://buyvarden.com]vardenafil in osterreich erhaltlich[/url] Keflex Prostate Infection Dog Overnight

    Ronneve 6 октомври 2017 16:55 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори