Експеримент ще търси дупка в теорията на Айнщайн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Общата теория на относителността на Айнщайн ще бъде проверявана с помощта на нов спътник, на който ще се проведе експеримент, способен да преобърне нашето разбиране за физиката.

Френският орбитален летателен апарат Microscope ще се опита да пробие дупка в най-известната теория на Айнщайн. Учените решили да измерят как две различни късчета метал – титан и платино-родиева сплав – се държат на орбита.

„В Космоса е възможно да се изучи относителното движение на две тела в практически съвършена и постоянна микрогравитация, защитена от въздействията, които могат да се срещнат на Земята“, казва компанията Arianespace, изстреляла Microscope в Космоса.

Теорията на Айнщайн казва, че в абсолютна безтегловност два обекта ще се движат абсолютно еднакво. Но ако те започнат да се държат различно, то „принципът ще бъде нарушен и това събитие ще разтърси самите основи на физиката“, добавя компанията.

Заедно с Microscope на борда на руската ракета „Союз“ в орбита се отправи и спътник, призван да наблюдава повърхността на планетата и климатичните изменения.

Експериментът започва много скоро, ще следим събитията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори