Електричество в хартия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

електричество в хартия
Thor Balkhed
Димитър Димитров

Изследователи от лабораторията по органична електроника в университета Линшьопинг в Швеция са разработили нов тип хартия, която има забележителното свойство да съхранява електрическа енергия. Материалът се състои от наноцелулоза и проводящ полимер.

15-сантиметров лист от тази хартия може да съхранява толкова енергия, колкото най-скъпите кондензатори на пазара в момента. Може да бъде презареждана стотици пъти, а едно зареждане отнема само няколко секунди.

В свят, в който възобновяемата енергия става все по-популярна, човечеството трябва да мисли за нови начини на съхранение на електричеството – от лято до зима, от ветровит ден до спокоен, от слънчево време до гъста облачност.

„Вече съществуват ленти, които служат като кондензатори.Но ние създадохме триизмерен материал. Вече можем да правим доста дебели листове“, казва Хавиер Криспин (Xavier Crispin), който е професор по органична електроника и съавтор на материалът, публикуван в Advanced Science.

Структурната основа на материала се състои от наноцелулоза. Това е целулоза, която чрез силна водна струя се разбива на отделни нишки, всяка с диаметър от само 20 нанометра. Към целулозните нишки, разтворени във вода, се добавя електрически зареден полимер, който оформя тънко покритие върху нишките.

„Покритите нишки са оплетени и течността в пространствата между тях действа като електролит“, обяснява Йеспер Едберг (Jesper Edberg), който е част от екипа, създал невероятната хартия.

За разлика от батериите и кондензаторите, тази хартия е направена от обикновени материали – възобновяема целулоза  и лесно достъпен полимер. Тя не тежи много, за направата ѝ не се изисква употребата на опасни химикали и тежки метали, а на всичкото отгоре е и водоустойчива.

Голямото предизвикателство, което стои пред учените, е да изработят метод за промишлено производство, което може би ще направи революция в съхранението на електрическа енергия.

Science Daily

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори