Епидемия от слабоизучен вирус заплашва с масов идиотизъм

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© James Gathany/CDC
Антония Михайлова

Бразилските власти са притеснени от бързото разпространение на вируса Зика.

Смятаният за сравнително безвреден микроорганизъм се свързва с многобройни случаи на микроцефалия (вродено намаляване на размерите на черепа и мозъка, което води до умствена изостаналост), съобщава Science News.

Вирусът Зика попаднал от Африка и Азия в Южна Америка през 2015 година и се разпространил много бързо по континента. Заразяването става чрез ухапване от комари, разпространени както в южноамериканските страни, така и в Северна Америка, така че има риск от проникването на Зика и в САЩ.

Вирусът се смята за сравнително нов и все още няма ваксина срещу него. Той води до развитието на треската Зика, симптоми на които се явяват обрив и температура. Като цяло симптомите са подобни на треската Денга (вирусите, които предизвикват двете заболявания, принадлежат към семейство Flaviviridae), но симптомите на Зика са по-меки и не се проявяват при всички заразени.

Бразилските специалисти свързват активността на вируса Зика с развитието на микроцефалия при новородените. Вирусът е бил открит в амниотичната течност на плода, както и в тъканите на деца, страдащи от микроцефалия и починали веднага след раждането.

„Това говори, че вирусът е способен да прониква през плацентата от заразената майка и да поразява плода. Възможно е той да атакува и нервните клетки.

Ако това се случи по време на ключовата фаза от развитието на мозъка и нервната система (първите три-четири месеца от бременността), общият размер на мозъка ще бъде снижен силно, което ще доведе до микроцефалия“, казва Патрисия Гаргес (Patricia Garcez), невробиолог от Федералния университет на Рио де Жанейро.

Все още не е доказана пряка връзка между вируса и развитието на микроцефалия. Сега бразилските изследователи работят над изясняването на детайлите от влиянието на Зика върху развитието на главния мозък. За тази цел Гарес и нейните колеги използват метода „мозъчноподобни структури“, получени от стволови клетки с цел моделиране на процесите на развитие на мозъка в лабораторни условия.

Този метод е показал добри резултати при изследването на генетичните механизми на възникването на микроцефалия.

Микроцефалията е намаляване на размерите на главния мозък и черепа, предизвикващо нарушения в развитието. Това заболяване е свързано с различни форми на умствена недостатъчност, изоставане в ръста и развитието, лоша обучаемост и нарушение на двигателните функции.

Lenta.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментари

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори