Ето откъде идва загадъчният извънземен сигнал Wow!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

извънземен сигнал
Димитър Димитров

Астрономи разказаха откъде е възникнал тайнственият извънземен сигнал Wow!, приписван на извънземна цивилизация. Той бил регистриран през далечната 1977 година.

Сигналът Wow! не едно десетилетие привлича вниманието на учените. Той се явява едно от малкото „свидетелства за извънземен разум“, които сериозно се обсъждат от специалистите по цялата планета.

Тази история започна на 15 август 1977 година, когато изследователят Джери Ейман (Jerry Ehman) е фиксирал силен теснолентов космически радиосигнал. Радиосигналите са прослушвани в рамките на проекта SETI, чиято цел е установяването на нещо подобно. Анализирайки такива показатели като ивицата на предаване и съотношението сигнал/шум, Ейман бил поразен от това колко силно полученият резултат съвпадал с очакванията. Той заградил кода 6EQUJ5 и написал отстрани Wow!.

Оттогава е изтекла много вода – версията за активност на извънземна цивилизация не е намерила подкрепа сред учените, но и не била напълно опровергана. Сега астрономи от САЩ твърдят, че са намерили обяснение на сигнала. Изводите са публикувани в изданието Journal of the Washington Academy of Sciences, а накратко разказва New Scientist.

Учените обясняват сигнала с въздействието на кометите 266P/Christensen и P/2008 Y2 (Gibbs). Техният транзит можел да се наблюдава от 27 юли до 15 август 1977 година около групата звезди Chi в съзвездие Стрелец. Ядрата на тези небесни тела са заобиколени от водородни облаци с радиус няколко милиона км. Според учените сигналът може да е регистриран именно поради излъчването на тези облаци. По-рано такава хипотеза не е разглеждана, тъй като описаните небесни тела са установени чак след 2005 година. Следователно в миналите десетилетия те не са отчитани от учените.

Не всички са съгласни с тези изводи. В Лабораторията за реактивно движение на НАСА посочват, че това излъчване, с отчитане на дължината на вълната, е много нехарактерно за кометен облак. Новата хипотеза може да бъде потвърдена през 2017 година – именно тогава ще се състои транзит на 266P/Christensen и P/2008 Y2 (Gibbs).

Забележително, че нищо подобно на този сигнал така и не е открито повече след дълги години на търсене. В тази връзка може да си спомним и мнението на самия Ейман, открил „посланието на пришълците“:

„Трябваше да го видим отново, когато го търсихме още пететдесет пъти. Което навежда на мисълта, че това е било сигнал със земен произход, който просто се е отразил от някое парче космически боклук“, казал навремето изследователят. Впрочем нито Ейман, нито други изследователи са успявали впоследствие да потвърдят това.

Naked Science

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори