Стивън Хокинг разкри тайната на черните дупки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© M. Weiss/CfA
Антония Михайлова

Физиците теоретици Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Андрю Строминджър предложиха ново решение на парадокса на загубата на информация в черните дупки.

През 2005 година Хокинг също е предлагал обяснение на физическото противоречие. Резултатите от своите изследвания учените са публикували на сайта arXiv.org, а накратко за тях разказва Сттроминджър пред Scientific American.

Проблемът с информационния парадокс на черните дупки се свежда до следното. Според най-простата версия на теорема за „липсата на коса“, незаредените и невъртящи се черни дупки, описани в пространство-времето на Шварцшилд, се характеризират само с един параметър – маса. Думата „коса“ се използва в качеството на метафора за обозначаване на другите параметри и е предложена от физика Джон Уилър.

Парадоксът предполага, че няма никакъв начин да се отличат една от друга черните дупки, имащи равни маси. Материята, попадаща в черната дупка, впоследствие се изпарява благодарение на лъчението на Хокинг и не е ясно какво се случва с пренасяната от нея по-рано информация.

В новата работа учените са използвали представата за меките фотони и гравитони, а също супертранслация. Първите позволяват, имайки нулева енергия, да се изменя състоянието на черната дупка. Говорейки за супертранслации, учените имат предвид преобразуването на идентичните светлинни лъчи, съществуващи на хоризонта на събитията на черната дупка.

„Даваме точна формула, явяваща се един от главните резултати на нашата работа, описваща разликите в квантовото състояние на черната дупка, в която е бил или не е бил добавен мек фотон“, разказва Строминджър.

Хокинг, който на 8 януари отбеляза своята 74-та годишнина, ще представи своето виждане на лекции на 26 януари и 2 февруари по BBC Radio 4, допълва Lenta.ru.

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори