Еверест все пак се смалил след земетресението в Непал

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Еверест
Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Най-силното за последните 80 години земетресение в Непал, случило се на 25 април, е станало причина за намаляване на височината на Еверест, пише The Huffington Post, като цитира неправителствената организация за геофизични изследвания UNAVCO.

Учените от UNAVCO твърдят, че след природния катаклизъм височината на т.нар. шапка на света е намалява с дюйм (2,5 сантиметра).

Показанията на учените се основават на данни от спътника Sentinel-1A на Европейската космическа агенция, преминал над планинския масив на 29 април.

„След изместването на тектонските плочи на Индия и Евразия, предизвикали земетресението, е настъпило освобождаване на земната кора. Това е предизвикало малко намаляване на височината на Еверест“, се казва в съобщението на учените от UNAVCO.

Проф. Роджър Билхъм от Обединения институт за изследвания в областта на опазване на околната среда е оценил загубите на височина на Еверест на един-два милиметра. На свой ред планинският масив Анапурна, също разположен в Хималаите, по данни на учения, е нараснал с 20 сантиметра.

„Това е като да опънете ластик и той се разтяга. Отпуснете го и той ще се върне назад в оригиналната си форма“, сравнява Билхъм случващите се процеси в планинския масив след земетресението.

Разрушителното земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер разтърси Непал сутринта на 25 април. Епицентърът на труса е бил на 82 километра северозападно от столицата Катманду, огнището – на дълбочина 15 километра. По последни данни на властите броят на жертвите надхвърля 7000 души.

На 30 април властите на Непал обявиха, че изкачванията на Еверест ще бъдат възобновени тази седмица, независимо от серията паднали лавини, предизвикани от земетресението.

„Лифтовете ще бъдат ремонтирани за два-три дни и изкачванията ще бъдат възобновени, никой няма причина да приключва експедицията си“, заяви ръководителят на департамента по туризъм на страната Тулси Гаутам (Tulsi Gautam).

На 26 април (събота) лавина погуби 65 алпинисти. Според полицията на Непал втора лавина в неделя (27 април) е погубила още 18 души.

Източник: РИА Новости

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори