Езерото, което изчезва всяко лято (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The Bulletin/YouTube
Антония Михайлова


Доста езера на нашата планета носят името Lost („загубено“), но само един водоем в щата Орегон в САЩ напълно съответства на това име. През пролетта това малко езеро изтича през дупка в земята, а с настъпването на студовете се връща.

Езерото Lost се намира на територията на природния парк Mount Hood National Forest в Каскадните планини недалече от вулкана Джеферсън.

Релефът на тази местност се е формирал преди около 1000 години в резултат на вулканична активност.

При неравномерното изстиване на течащата от склоновете на вулкана лава тук са се появили необичайни тунели. Повърхностните слоеве течна лава изстиват от контакта със студения въздух и образуват така наречените лавови тръби.

В края на есента потоците вода започват да запълват малката долина. Първоначално валежите се струпват в лавовата тръба. Когато тяхното количество превиши нейната вместимост, водата започва да се натрупва на повърхността и нейното ниво понякога достига три метра.

Но с настъпването на пролетта и лятото постъпването на вода спира и тогава водата се оттегля в лавовата тръба, разположена на дъното на езерото. В най-сушавите години езерото изчезва напълно, а на негово място се появява неголяма поляна.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори