Фараонът изчезнал от пирамидата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Учените от университета на Кайро и парижкия Институт за иновации с подкрепата на Министерството на древностите на Египет за първи път сканираха пирамида с помощта на космически лъчи, съобщава Discovery.

Обект на изучаване станала Наклонената пирамида – египетска пирамида в Дашур, чието изграждане се приписва на фараона Снофру (XXVI в. пр.н.е.). Снофру е основател на IV династия на „фараоните, строители на пирамиди“, управлявал 24 години според Торинския царски папирус.

Технологията на космическите лъчи е необходима, за да се открият тайни помещения в пирамидите. Технологията работи на принципа на рентгеновото сканиране, но вместо рентгенови лъчи се използват мюонни космически лъчи.

Тези лъчи могат да проникват през камък, глинени тухли и големите блокове, от които са построени пирамидите.

Мюонните телескопи за изучаване на пирамидите са построени от 800 специалисти в областта на астрофизиката, ядрената физика и физиката на елементарните частици. Самото изследване е провеждано в рамките на проекта ScanPyramids.

Сканирането на Наклонената пирамида, което е продължило около четири месеца, е изяснило, че в нея няма останки на фараона Снофру, макар че преди се е смятало, че фараонът почива именно в нея. Също благодарение на технологията на космическите лъчи е изяснено, че в пирамидата няма никакви скрити камери и помещения.

„Използването на технологията на космическите лъчи е голям пробив – коментира Мехди Таюби, професор от университета на Кайро и един от изследователите. – Разбрахме, че с помощта на този метод можем да разкрием много тайни на пирамидите, например скоро да намерим отговор на въпроса, как именно са строени те. А като главен резултат от нашата работа аз смятам това, че открихме: в Наклонената пирамида няма останки на този, в чиято чест тя е била построена. Това задава нова загадка: къде почива Снофру?“

Пирамидата носи названието Наклонена, Счупена или Ромбовидна поради своята неправилна форма. Та се отличава от другите пирамиди на Древното царство с това, че има вход не само на северната страна (което е било правило), но и втори вход, който е открит по-високо на западната страна. Интересно е, че до Наклонената пирамида се намира пирамида спътник за Ка – душата на фараона.

Пирамидата спътник. Wikimedia Commons

Пирамидата спътник. Wikimedia Commons

Името на Снофру е написано с червена боя на две места в Наклонената пирамида. Неговото име е открито и на стела в оградата на пирамидата спътник.

Учените съобщават, че в близко бъдеще със същия метод ще бъдат сканирани и трите други пирамиди – Розовата пирамида (названието е свързано с цвета, който каменните блокове придобиват в лъчите на залязващото слънце, Хеопсовата пирамида и пирамидата на Хефрен.

Проектът ScanPyramids е започнал в началото на 2016 година и според министъра на антиките на Египет благодарение на този проект 2016 година ще стане „специална в историята на разкриването на тайните на пирамидите“.

По-рано технологията на космическите лъчи е прилагана за сканиране на пирамиди в Мексико и Белиз.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори