Физик изчисли вероятността речта на Мелания Тръмп да не е плагиатствана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Всеки човек е поет, на теория. Можем случайно да подреждаме думите, които ни идват на ума. Резултатът може да е шекспиров сонет или поне известен цитат като „да бъдеш или да не бъдеш…“

Вероятността това да се случи е съвсем малка, но на теория не е изключено. С употребата на малко математика може даже да се изчисли, колко големи са шансовете.

Робърт Рътлидж, физик от Университета Макгил в Монреал, е направил изчисление каква е вероятността речта на Мелания Тръмп на партийния конгрес на републиканците в Кливланд (Охайо) да не плагиатствана. Какви са шансовете съпругата на кандидата за президент от републиканците, милиардера Доналд Тръмп случайно да е подбрала почти същите думи като тези на Мишел Обама през 2008 г.

За повечето наблюдатели е кристално ясно, че говорим за плагиатство. Но може ли да е просто глупава случайност? В крайна сметка в двете речи се говори по сходни теми, може и сходни изречения да излизат на повърхността…

Рътлидж, който всъщност се интересува от неутронни звезди и черни дупки, е хванал двете речи и ги е разгледал много подробно. Така е идентифицирал 14 думи и групи думи, които двете жени са използвали еднакво и в същата последователност.

Те са:

„values“, „work hard“, „for what you want in life“, „word is your bond“, „do what you say“, „treat people with … respect“, „pass … on to many generations“, „Because we want our children“, „in this nation“, „to know“, „the only limit“, „your achievements“, „your dreams“, „willingness to work for them“

(“ценности”, „упорит труд“, „за нещата, които искаш в живота“, „думите ни свързват“, „да се отнасяме с хората с уважение“, „да предаде … много поколение“, „защото искаме децата ни“, „в тази нация“, „да знаеш“, „единственият лимит“, „вашите постижения“, „вашите мечти“, „желанието да работи за тях“)

Вижте видеото, сравняващо речите на двете дами:

Тези 14 думи и групи думи могат да изскачат в съпоставими речи и сравними поводи, пише Рътлидж на страницата си във Facebook. Тяхната употреба не трябва задължително да води до извод за плагиатство.

Проблем с комбинацията

Физикът обаче се пита: колко голяма е вероятността Мелания Тръмп да използва формулировките в точно същата последователност, както са употребени от Мишел Обама?

На това място в играта влиза комбинирането. Колко варианта съществуват 14 думи и групи думи да бъдат подредени една след друга като е позволено сред тях да се вкарват и други думи?

Най-отпред съществуват 14 възможности, на позиция 2 са 13, после 12, 11, 10 и т.н. Ако искате да изчислите точно, трябва да ги умножите едно по друго и тогава става:

14*13*12*11* … *2*1

Математиците изписват тази задача за кратко и така „14!“ С формулата „n!“ се изразява броят на различните възможности и пермутации (размествания) на „n“ различни обекти.

Речта на Мелания Тръмп е едно на 14! = 87 178 291 200 възможни подреждания на 14 – те формулировки. Следователно вероятността Мелания случайно да е подредила речта точно в тази последователност, в която и Мишел Обама е около 1 към 87 милиарда – доста малка вероятност.

Например на лотария шансът при теглене 6 от 49 да спечелиш шестица е хиляди пъти по-голям, казва Рътлидж. Неговата теория не е съвсем непоклатима, защото разбира се не всяка от 14-те формулировки може да бъде поставена на всяко място, просто няма да съставлява нормална езикова конструкция. Калкулациите му обаче потвърждават най-малкото, че вероятността за плагиатство е много голяма.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Математика

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори