Физици обясниха защо Вселената е триизмерна

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Физици от Великобритания, САЩ, Германия и Португалия се опитаха да обяснят пространствената триизмерност на наблюдаваната Вселена и да посочат възможните причини за нейното инфлационно разширение.

Статията на учените е публикувана в arXiv.org, пише New Scientist.

Според издигнатия от учените модел структурата на вакуума на ранните етапи от развитието на Вселената (преди стадия на инфлационното разширение) е представлявала мрежа от плътно навързани и свързани помежду си силови тръби.

Те, според замисъла на физиците, са се формирали в хода на квантов хромодинамичен космологичен фазов преход.

Наблюдаваната триизмерност на пространството се обяснява от учените с топологична устойчивост на мрежата от едномерни силови тръби, а инфлационният стадий от еволюцията на Вселената – с освобождаване на енергия, съпровождащо разширението на мрежата от тръби и нейното охлаждане.

Структурата на Вселената на ранните етапи се сравнява от авторите със заплетен кабел на слушалки. „Смятам, че това е идея, която си струва да се изучи“, казва за хипотезата на учените един от авторите на инфлационния модел – физикът Алън Гът от Масачузетския технологичен институт.

Учените засега не са предложили експериментален метод за потвърждение на своята хипотеза. Теоретичните модели на авторите са основани на модела Абрикосов–Нилсен–Олсен, в който възникват необходимите преобразувания във вид на стрруноподобни решения на четириизмерна (в пространството и времето) специална теория на Хигс

Квантовата хромодинамика описва силните взаимодействия на частиците (кварки), осъществявани от частиците преносители (глуони). Учените смятат, че на ранните етапи от развитието на Вселената е съществувало едно силно и електрослабо взаимодействие, от което на инфлационния стадий (период на експоненциално разширение) е протекло отделяне на силното взаимодействие.

Този процес, получил названието бариогенеза, е бил съпровождан от обединението на кварките и глуоните в адрони, а също с вероятната поява на космологични топологични дефекти (по-конкретно космологични струни, стени и монополи). След бариогенезата е настъпил стадий на лептогенеза – отделяне на електромагнитните и слабите сили.

Lenta.ru

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори