Физици се усъмниха в петата фундаментална сила на природата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

квантовият хладилник
© Triumvirate Idea Labs
Антония Михайлова


Следите от възможно съществуване на необичайно леки бозони и свързаната с тях пета фундаментална сила на природата, открити от унгарски физици миналата година, по-скоро се явяват измислица, смята физикът Натали Уолчовър, публикувала статия в изданието Quantum Magazine.

В края на миналата година Атила Крансахоркай (Attila Krasznahorkay) от Института за ядрена физика на Унгарската академия на науките в Дебрецен и колегите му публикуваха статия, в която разказват за необичайните резултати от наблюденията на това, което се случва при прехода на атом берилий-8 от възбудено в нормално състояние при синтез на берилий по време на бомбардиране на лист хартия с протони.

При определени обстоятелства този процес води до раждането не на фотони, а на двойка електрон-позитрон – своеобразни нестабилни миниатоми от частици материя и антиматерия.  Сам по себе си този факт не се явява необичаен, но унгарските учени са изяснили, че при някои обстоятелства подобни разпади протичат с участието на пета фундаментална сила, в допълнение към гравитацията, електромагнетизма, слабите и силните ядрени сили.

Както отбелязва Уолчовър, преносител на тази сила, която физиците наричат Х бозон, притежава изключително малка маса и затова учените трябвало да го открият още преди десетилетия, което всъщност не се случило. Само този факт по думите ѝ трябва да ни накара да се замислим дали той в действителност съществува.

Дори ако тази частица се явява „протонофобна“, както твърдят американските колеги на Краснахоркаи, то в такъв случай тя трябваше да е открита при експериментите на Големия адронен колайдер, където необичайни частици са търсени целенасочено от физиците преди рестарта на ускорителя.

Друг физик – Оскар Навиля-Кунсик (Oscar Naviliat-Cuncic) от университета на Мичиган (САЩ), обръща внимание на това, че в последните 10 години привържениците на Института за ядрена физика са публикували едновременно няколко статии, в които твърдят за откриването на леки бозони с маса 12-13 мегаелектронволта.

По свойства те са били аналогични на този, който е бил открит при разпадите на берилий-8, но нито една частица не е била потвърдена впоследствие.

Самите унгарски учени твърдят, че тези несъществуващи бозони са възникнали в резултат на неправилни измервания на масата на Х бозона, с което Навиля-Кунсик не е съгласен и смята за невъзможно от гледна точка на съвременните методи на ядрената физика.

Представителите на изданието Physical Review Letters, където беше публикувана статията за това откритие, на свой ред смятат, че в нея няма грешки и че тя е достойна за разглеждане и публикация.

Окончателното решение на тази дискусия ще бъде възможно чак след година, когато колаборацията DarkLight завърши експериментите по търсене на „протонофобните“ частици.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори