Замърсяването убива 3.3 милиона души годишно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Замърсяването на въздуха е причина за смъртта на 3.3 милиона души годишно според ново проучване. В него изниква и една изненада – фермерството играе огромна роля в причиняването на смърт от смог и сажди в индустриалните държави.

Учени от Германия, Кипър, Саудитска Арабия и Харвардския университет са изчислили най-точната бройка на смъртните случаи, причинени от замърсяване на въздуха. Проучването също така показва, че ако тенденцията не се промени, броят на умиращите всяка година ще се удвои до 2050 година (6.6 милиона души годишно).

Изследването е публикувано в списание Nature. В него са използвани здравни статистики и компютърни модели. Три четвърти от смъртните случаи са причинени от инсулти или инфаркти, казва главният автор Йос Лелиевелд (Jos Lelieveld) от института Макс Планк в Германия.

„Около 6 процента от всички преждевременни смъртни случаи в света са причинени от замърсяване на въздуха. Броят е доста по-голям отколкото се смяташе преди 10 години“, казва Джейсън Уест (Jason West), който е професор по природни науки в Севернокалифорнийския университет.

Според Лелиевелд замърсяването на въздуха убива повече хора отколкото ХИВ и малария, взети заедно. Китай е държавата с най-много смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха – 1.4 милиона на година. На второ място се нарежда Индия с 645 хиляди, а на трето е Пакистан с 110 хиляди смъртни случая на година.

В цяла Европа, Русия, Япония, Южна Корея и в голяма част от САЩ агрикултурата е главната причина за смъртни случаи заради смог и сажди. В световен мащаб основната причина е домашното отопление и готвенето с дървени и други пелети.

Проблемът с фермите е амонякът от торовете и изпражненията на животните. Амонякът се комбинира със сулфати от въглищни енергостанции и нитрати от автомобилните газове. След това се формират сажди, които всъщност са големите убийци, казва Лелиевелд.

„Бяхме изненадани, но в крайна сметка е логично“, допълва той. Преди се е смятало, че основното замърсяване идва само от автомобилите и електроцентралите.

„Емисиите от фермите се превръщат във все по-важен фактор, но все още никой не ги регулира“, казва Алън Робинсън (Allen Robinson), професор в университета Карнеги Мелън, който не е бил част от изследването, но е съгласен с резултатите.

Според Робинсън амонячното замърсяване може да бъде намалено на относително ниска цена. Той се надява проучването да привлече повече внимание към проблема. Това е и единствения начин да не се сбъдне мрачната прогноза за удвояване на смъртните случаи към 2050 година.

Phys

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори