Гала Дали – музата на сюрреализма

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 15 юли 2016 г. в 06:40 Последна промяна:
    15 юли 2016 г. в 06:41

Това е малко познатата история на музата на сюрреализма – Гала Дали. Съдбата на съпругата на известния испански художник Салвадор Дали е интересна и също толкова ексцентрична, колкото била и самата тя. Любопитен факт е, че всъщност Гала не е муза единствено на Салвадор, тя била муза на цялото зараждащо се по това време сюрреалистично течение.

Гала

Елена Дяконова е рожденното име на Гала. Тя е родена в Казан, Русия през 1894г. Живее в Москва със семейството си, а благодарение на пастрока си получава високо образование и започва да преподава в начално училище.

Елюар и Гала

Гала заболява от туберколоза и семейството й я изпраща в санатариум в Швейцария. Там тя измисля новото си име – Гала (празник, тържество) и среща младия писател Пол Елюар. Общата им страст към четенето ги сближава, влюбват се и през 1916 г., лъжейки родителите си, че ще учи в Сорбоната, Гала заминава за Франция, за да се омъжи за Елюар. Година по-късно се ражда единствената дъщеря на Гала – Сесил, която тя игнорира през целия си живот, а след последвал аборт, младата Гала разбира, че повече няма да има деца.

Елюар, Гала и Ернст

Париж бил мястото, където по това време Гала се чувствала повече от отлично. Ежедневието на всички тогава се въртяло около изкуството и секса. Госпожа Елюар проповядвала свободна любов и общувала единствено и само с гениите на времето си. Пол Елюар започнал да се изявява като поет и заедно с Гала се приобщават към зараждащото се сюрреалистично движение. В дома на Елюар се събирали най-красивите и талантливи мъже, а Гала спяла с всички тях. Мъжът й знаел, защото той често бил третият. Освен вдъхновение за стиховете на Елюар, Гала била водещата муза на цялото сюрреалистично движение, включително на Андре Бретон и Макс Ернст.

Между Гала и младия немски художник Ернст се заражда връзка, която не била тайна. Той напуска съпругата и децата си и тримата с Елюар прекарват няколко години в тройно съжителство. В творчеството си Макс Ернст прави редица портрети на Гала.

Салвадор Дали и Гала Дали

Елюар се запознава със Салвадор Дали в Париж през пролетта на 1929 г. Дали кани Гала и Елюар да прекарат лятото в Каракес, Испания заедно с още негови приятели, сред които са и Рене Маргит и съпругата му Жоржет.
Гала и Дали се влюбват моментално, заживяват заедно и по-късно се женят. От този момент нататък биографията на Гала е неразривно свързана с тази на Дали. Той подписва картините си с неговото и нейното име, а тя е негов действащ агент.

Поради предполагаемата фобия на Салвадор Дали от женски гениталии се смята, че той бил девствен до момента на срещата си с Гала. Тя обаче била повече негова муза, отколкото интимен партньор. Гала от своя страна изпитвала силно сексуално желание през целия си живот и затова имала многобройни извънбрачни връзки, които били насърчавани от Дали. Тя продължавала да има интимна връзка дори и с бившия си съпруг – Пол Елюар.

Двойката на Салвадор и Гала била известна с любовта си към парите. Образът на ексцентричния художник раздразнил Европа и приковал вниманието на жадната за скандали Америка. Семейство Дали се установява в Калифорния, където Гала изключително прецизно менажирала образа и произведенията на съпруга си.

Вече седемдесетгодишна, Гала силно страдала по загубената си младост и се опитвала да си я върне чрез множество контакти с млади момчета, хранителни лечения и операции. Уморена и отегчена тя намерила малък средновековен замък близо до Жирона, Испания, където заживява далеч от съпруга си. Дали реставрира замъка, рисувайки го с красиви стенописи, но въпреки това той  имал право да посещава Гала само след писмена покана от нея.

През 1982 г., Гала претърпява операция на жлъчка и умрира след няколко месеца. Салвадор Дали урежда всички подробности по погребението, но не отива на него. С Гала умират вдъхновението и желанието му да създава изкуство и той спира да рисува завинаги

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Разни хора

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори