Галактичните купове се раждали в малки „големи взривове”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Brenda Frye
Антония Михайлова

Международен екип астрономи са проследили раждането на галактичните купове в младите години на Вселената и са стигнали до извода, че те не са възникнали постепенно, а в резултат на взривно и практически едновременно раждане на повечето галактики, става ясно от статия, публикувана в сп. Astronomy & Astrophysics.

„Ние не знаехме възниквали ли са звездите в младите галактики постепенно, или са се раждали по сигнален начин, на големи серии. Оказва се, че новите галактики в куповете са се раждали не бавно, а в хода на завладяващо театрално представление.

Появата на звездите в тях може да се сравни с появата на фойерверки в нощното небе или със спринтьор, пробягал първия километър от маратона и след това изминал цялото разстояние пеша“, казва Бренда Фрай (Brenda Frye) от Аризонския университет в Тусон (САЩ).

Фрай и колегите ѝ от колаборацията „Планк“ стигнали до извода, че купове от няколкостотин или хиляди галактики са възникнали в далечната древност не постепенно, а в хода на своеобразни малки „големи взривове“. Учените наблюдавали няколко „зародиша“ на подобни купове, съществували в далечното минало на Вселената, с помощта на телескопите „Планк“ и „Хершел“, както и с редица наземни обсерватории.

© ESA/Planck Collaboration/ H. Dole, D. Guéry & G. Hurier, IAS/University Paris-Sud/CNRS/CNES

Както обяснява Фрай, това откритие в голяма степен било случайно – първоначално колегите ѝ смятали, че си имат работа с редица необичайно ярки галактики, чиято светлина е усилена и се размножава под действието на гравитацията на обектите, разположени на пътя на движението на тяхното излъчване към Земята.

Фрай и колегите ѝ по университет, специализирани на подобен род обекти, бързо разбрали, че си имат работа с индивидуални „зародиши“ на галактики от новородени купове, което позволило на астрономите за първи път да проследят тяхната поява.

Общо астрофизиците успели да открият двеста подобни протокупа в различни епохи от живота на Вселената в първите три милиарда години след Големия взрив, което им позволило да разберат как се „разтварят“ те и се превръщат в стотици и хиляди отделни галактики.

Наблюденията на младите галактики в тези купове показало, че те формирали звезди с умопомрачителна скорост – ежегодно съвкупната маса на светилата в тях се увеличавала с няколкостотин или дори хиляди слънчеви маси. За сравнение всяка година в нашата галактика се появява средно само една звезда с масата на Слънцето или една голяма звезда за няколко години.

Сега екипът на Фрай продължава да изучава снимки от „Планк“ в опит да открие други примери за млади галактични купове. Тези данни ще помогнат на учените да потвърдят получените по-рано резултати и да разберат как тези зародиши са се превърнали в големите съвременни галактични купове, простиращи се на милиарди светлинни години.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори