Геконите ще помагат в създаването на вечно чиста дреха

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Istockphotos/Gentside Découverte
Антония Михайлова

Кожата на геконите винаги остава изключително чиста благодарение на специфична структура върху повърхността на техните люспи, върху която не може да възникне тънък филм от вода, към който да прилепнат частици мръсотия и прах, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Interface.

„Ако някога сте виждали как се стичат капки вода от машина, която сте натрили с восък, или от диван, обработен със защитен спрей, тогава ще разберете какво се случва.

Восъкът и спреят правят повърхността доста „неравна“ на нано- и макрониво и капките вода продължават да остават сферични, благодарение на това те лесно се движат дори при най-малко подухване на вятъра“, пояснява Лин Шварцкопф от университета Джеймс Кук в Куинсланд (Австралия).

Шварцкопф и колегите ѝ разкрили тайната на чистотата на геконите (Lucasium steindachneri), докато изучавали тяхната кожа и люспи. Тези гущери интересували физиците изключително поради „прилепчивостта“ на техните лапи, способни да задържат влечугото върху стъкло, и почти не обръщали внимание на останалите части на тялото им.

Екипът на Шварцкопф решил да попълни този пропуск в науката, като обърнал внимание на това, че върху гърба на гущерите присъстват множество тънки шипчета с дължина около микрометър, способни да отблъскват водата. Това навело учените на мисълта, че цялата кожа на гекона може идеално да отблъсква водата, което я прави своеобразен животински аналог на лист на лотос.

Изследователите проверили тази теория, като наблюдавали взаимодействието между пари и капки вода с люспите на гекона със сканиращ електронен микроскоп.

Експериментите показали, че кожата на гущерите не само добре отблъсквала вода, но и възпрепятствала появата на тънък филм от вода по време на рязко охлаждане на парата.

Вместо филм върху повърхността на люспите възниквали микроскопични капки, които се търкаляли от тяхната повърхност при най-малки физически въздействия, събирайки по пътя частиците прах и мръсотия.

Тези необичайни свойства на кожата на гущерите, както смятат учените, ѝ позволяват да остава изключително чиста дори в условията на рязко понижение на температурата при настъпване на нощта и обилно падане на роса.

Както смята Шварцкопф, това свойство, както и прилепчивостта на лапите на гекотине, може да се възпроизведе с помощта на достъпни методи и уреди. Ако физиците успеят да направят това, то материалите от подобна структура могат да се използват за защита на електроника и друго чувствително оборудване от повишена влажност и капки вода, както и за създаването на дреха, която никога няма да се мокри и замърсява.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори