Геофизиците решиха вековна задача

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Геофизици от Канада, Русия и Швеция решиха вековна задача – учените обясниха кога и по какъв начин са се обединили древните суперконтиненти Колумбия и Родиния.

Изследването е публикувано в сп. Nature Geoscience, съобщава университетът на Уайоминг (САЩ).

„В това ново изследване ние заключаваме, че северната част на Лаврентия (Северна Америка) и южната част на Сибир са били обединени в периодите преди 1,2-1,9 млн. г. до 700 млн. г.“, казва съавторът на изследването Кевин Чембърлейн от университета на Уайоминг.

„Геолозите са като детективи. Изглежда, стигнахме до мястото на престъплението след произшествие и събрахме неговите парченца ведно“, казва Чембърлейн. Той отбелязва, че в изследването учените са открили на различни съединени преди територии от съвременните континенти образци от едни и същи породи.

Разположението на последните, техният строеж и химичен състав сочат общ произход. Това означава, че по-рано те са били едно цяло, по-конкретно влизали са в състава на обединен суперконтинент. Сравнението на възрастта на породите е провеждано с помощта на уран-оловния метод.

Учените са открили около 250 дайки, а сравнението на техния състав било достатъчно за построяването на необходимата база континентални образци на възраст 2700-500 милиона години. Учените работят и над по-млади образци (100-400 млн. години).

Изследването на специалистите може да бъде полезно за прогнозиране на икономическата целесъобразност на бъдещото разузнаване на нефтени и газови находища.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори