Геолози ще предсказват изригване на Йелоустоун

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© “Windows into the Earth,” Robert B. Smith and Lee J. Siegel
Антония Михайлова

Геолози от Аризонския университет заявиха, че в близко бъдеще могат доста точно и своевременно да предскажат кога ще се случи поредното изригване на супервулкана Йелоустоун.

Този супервулкан е потенциално способен да предизвика поредното масово измиране на Земята, става ясно от статия, публикувана в сп. Geology.

„Получените от нас резултати показват, че изригването на супервулкана за последен път е започнало 10 месеца след като новите потоци лава са проникнали в магмената му камера и са разтопили съдържащите се в нея скали, като по този начин завършил 220 000-годишният сън на Йелоустоун. Ако камерата се нагрее днес по аналогичен начин, то по-скоро ще настъпи ново изригване в сходни срокове – казва Кристи Тил (Christy Till) от Аризонския университет в Тусон (САЩ).

Тил и колегите ѝ намерили няколко геоложки индикатора, че изригването на Йелоустоун може да се предскаже дори 10 години преди неговото пробуждане и началото на ново мощно изригване, като се изучат скали, извадени от различни дълбочини на неговия кратер.

Като използвали специални йонни масспектрометри, геолозите успели да определят скоростта, с която скалите от магмената камера – „хранилище“ на лавата – се топят при появата на нова порция течна магма, издигаща се към Йелоустоунския супервулкан от недрата на Земята.

Както се оказало, предишното неголямо изригване на Йелоустоун, случило се преди 70 000 години, е започнало около 10 месеца след като новите потоци разтопени породи се появили в супервулкана. Следващото изригване, както показват състоянието на скалите в недрата на Йелоустоун и изчисленията на Тил и колегите ѝ, трябва да се случи по подобен начин.

Това според авторите на статията позволява да се предскаже настъпването на катастрофа и да се даде време за евакуация на населението и вземането на екстрени мерки по защита на цивилизацията от последствията на изригването. Това изригване няма да отстъпва по мощност на вулканичните катаклизми и може потенциално да стане най-голямата катастрофа на сегашното столетие.

Йелоустоунският супервулкан се намира на територията на едноименния национален парк в щата Уайоминг. Това геоложко образувание – калдера, „водовъртеж“ о взривил се в древността вулкан – има размери 55 на 72 километра. В средата на ХХ век учените са установили, че на дълбочина около 8 километра под калдерата се намира камера, пълна с магма, и тя се явява древен вулкан.

Той е изригвал преди около 2 млн. години, преди 1,2 млн. години и преди 600 000 години. В резултат на последното изригване в атмосферата са били изхвърлени около 1000 куб. км пепел и отломки, като най-катастрофалните исторически изригвания са изхвърлили 50 куб. км (Тамбора, 1815 г.) и 10 куб. км (Кракатау, 1883 г.).

В случай че Йелоустоун започне да изригва, последствията може да са катастрофални. Освен непосредствените щети от изригването, например падането на пепел на огромна територия, в резултат на изригването големи обеми пепел ще попаднат в стратосферата и на планетата може да настъпи истинска вулканична зима. Дори значително по-слабото изригване на вулкана Пинатубо през 1991 година е предизвикало захлаждане, припомня РИА Новости.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори