Геолози уточниха миналото на суперконтинента Гондвана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© G'day India
Антония Михайлова

Преди 165 милиона години Австралийската, Антарктическата и Индустанската литосферна плоча били едно. Те били обединени в една от частите на суперконтинента Гондвана. Група учени разказват историята на последвалото им разделение.

Геолозите от Великобритания и Австралия, естествено, не са открили нищо ново, но значително са прояснили историята на това събитие, продължило много милиони години. Изследователите отстранили и някои разминавания в представите на свои колеги. Сега картината, илюстрираща еволюцията на континентите във времето, е по-ясна и пълна.

„Използвахме компютърни програми за възстановяване на геологичните карти на движението на Австралия, Индия и Антарктида във времето, а също и за съставянето на „пъзела” на суперконтинента Гондвана. В хода на изследванията установихме, че много съществуващи работи са поставяли плочите не на техните места. Стратиграфските единици не са могли да бъдат съпоставени по подобен начин, те не пасват една с друга”, разказва доктор Лойд Уайт от Кралския университет „Холуей”.

По такъв начин докторът ни препраща към предишните изследвания в областта на геологията, към най-първите теории, обясняващи движението на континентите и тектониката на плочите. „Това беше проста технология по съпоставяне на геологичните граници на всяка плоча. Стратиграфските единици са се появили, преди континентите да се разделят. Ние използвахме данните за тяхното положение за възстановяване на картината на миналото, за събиране на древния пъзел”, добавя Уайт.

Новата карта на Гондвана дава по-добра представа за „взаимодействието” между Австралия, Антарктида и Индия. Цветните многоъгълници показват стратиграфските единици, които са се формирали преди разделянето на континентите.
© White et al., Gondwana Research

Очевидно, за да оправдае разходите за изследването пред далечните от науката хора, ученият пояснява: „Важно е да знаем къде са се намирали литосферните плочи преди милиони години и как са се разделили. Там, където преминават границите на разкъсването, често намираме газови и нефтени залежи.”

В такъв случай да отбележим, че благодарение на работата на геолозите от мъгливия Албион и от Зеления континент учените по-лесно ще съставят карти на движението на плочите в миналото, а вероятно и да предсказват преместването им в бъдещето.

Данните от новото изследване са публикувани в сп. Gondwana Research.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори