Германците строят 100 километра магистрала само за велосипеди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Германия планира да построи истинска магистрала само за велосипедисти. Тя ще свързва 10 града. Целта е да се извадят от автомобилните магистрали около 50 000 автомобила, а колоезденето да привлече нови хиляди почитатели като стане по-безопасно и лесно. Веломагистралата ще бъде дълга около 100 км и ще свързва Хам с Дуисбург.

Идеята е от 6 години, когато само за един ден беше затворена магистралата между Дуисбург и Дортмунд. Тогава повече от три милиона колоездачи превзеха пътя. Миналия декември между Мюлхайм и Есен в Рурска област беше открита първата магистрала за велосипеди в Германия. Сега е одобрен проектът за 100 км втора веломагистрала, наречена Radschnellweg (бърз велосипеден път).

Предвидено е велосипедистите да са отделени изцяло от пешеходците. Магистралата има подлези и надлези, тунели и осветление. Широчината й е 4 метра.

Очаква се новият велосипеден път да има голям успех, защото в Германия стават все по-популярни електрическите велосипеди. Това няма да бъде последната велосипедна магистрала в Германия. Сега проучвания за подобни пътища правят властите в Берлин, Мюнхен и Нюрнберг.

Германците не са първи в строителството на подобни транспортни съоръжения. В Холандия има велосипедни магестрали от 10 години и те непрекъснато се разширяват. Подобно е положението и в Дания. В Норвегия скоро ще се появи велосипедна магистрала свързваща 10 града.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори