Преминаването към велосипеди ще спести на света 24 трлн. долара

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Преминаването към велосипеди
Samira Bouaou/Epoch Times
Димитър Димитров

Глобално преминаване към обикновени и електрически велосипеди ще намали емисиите на въглероден диоксид с поне 10% до 2050 г. Новите изследвания показват също, че в глобален мащаб ще бъдат спестени над 24 трилиона долара.

„Това е първият доклад, който дава количествена оценка на потенциалното намаляване на емисиите въглероден диоксид“, казва съавторът на изследването Лю Фултън (Lew Fulton) от Калифорнийския университет. „Изчисленията ме изненадват, защото цифрите са изключително големи.“

В момента в световен мащаб дялът на колоезденето като средство за транспортиране е 6%, половината от които се падат на Китай, Япония, Холандия и Дания. В САЩ и Канада само 1% от хората се придвижват с велосипеди.

Според проучването до 2050 г. този дял може да нарасне до 14% – в държави като Холандия ще достигне 25%, а в САЩ и Канада – 7%. Потенциалът е огромен, особено имайки предвид, че разстоянията в повечето градове не надвишават повече от 10 километра, което не е особено голямо разстояние за велосипеди.

„Това проучване показва сериозното влияние, което ще имат велосипедите в развиващите се страни като Индия и Китай“, казва съавторът Джейкъб Мейсън (Jacob Mason), който е мениджър по изследванията и оценката на транспорта в Института по транспорт и развитие в Ню Йорк.

„Построяването на градове специално за велосипеди, не само ще доведе до по чисти и безопасни улици, но и ще спести на хората и правителствата огромни суми пари. Това се нарича умна градска политика.“

The Epoch Times

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори