Геронтолози сключиха сделка:
$1 млн., ако ме надживееш

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Двама водещи учени и бизнесмени, занимаващи се с удължаването на човешкия живот, сключиха сделка.

Един милион долара (в акции) ще получи този от тях, който надживее другия, съобщава Gizmodo Australia.

Участниците в сделката са Дмитрий Камински, старши партньор на хонконгския венчърен фонд Deep Knowledge Ventures, и Алекс Жаворонков, генерален директор на биотехнологичната компания Insilico Medicine Inc., занимаваща се с изобретяване на лекарства срещу стареене.

Целта на договора, сключен на JPMorgan Health Care Conference, най-голямата американска инвестиционна компания в сферата на здравеопазването, е да докаже, че учените са убедени във възможностите на науката да спре процесите по стареене.

Според условията на сделката един милион американски долара (в акции на Insilico Medicine) ще бъдат пожертвани от името на първия починал участник за втория.

Действието на споразумението ще се прекрати, когато и двамата навършат сто години. Освен това Камински и Жаворонков се разбрали да не допринасят за смъртта си един на друг (чрез отравяне или наемни убийци, например).

„Бих искал да сключа подобни сделки и с Бил Гейтс, Елън Мъск и Марк Зукърбърг, за да живеят по-дълго и да създадат още няколко велики неща. Но те не ми изглеждат достойни съперници в сферата на удължаването на живота. Виж, със Сергей Брин и Лари Пейдж бих – те активно се занимават с борбата със стареенето (проекта Calico)“, казва Камински.

В последно време науката, занимаваща се с удължаването на живота, приковава вниманието на бизнеса. През 2013–2014 година са създадени големи компании – Calico и Human Longevity, създадена от пионера в изучаването на стволовите клетки Робърт Харири. Изследванията в тази насока се финансират от такива милиардери като Лари Елисън и Питър Тийл.

Най-известната сделка от подобен тип е далече от науката – тя е сключена от 90-годишната французойка Жана Калман и юриста Андре Франсоа-Рафре. Адвокатът се задължил ежемесечно да изплаща на Калман до смъртта ѝ сума, еквивалентна на 500 долара – в замяна на завещан му имот.

Но Калман починала през 1997 година на възраст 122 години (най-старият човек на Земята), а Рафре си отишъл от този свят няколко години преди нея, като заплатил на старицата двойната стойност на жилището.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори