Гигантски айсберги спрели Гълфстрийм в ледниковия период

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Айсбергите показват само една десета от обема си над повърхността на океана. 90 на сто от масата му са скрити под водата.
© Frank Rödel, Alfred-Wegener-Institut
Антония Михайлова

Учени откриха на дъното на океана следи, оставени от огромни айсберGeophysical Research Lettersги. В миналото грамадни буци лед с такива размери може да са оказвали решаващо влияние на характера на океанските течения.

Това става ясно от статия на немски геолози от Института за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер“, публикувана в сп. .

Откритието било направено, когато учените решили отново да анализират батиметричните карти, съставени преди 24 години по време на експедицията на изследователския кораб Polarstern в Северния Ледовит океан. Новата методика за обработка на данните позволила на авторите на статията да открият на подводно плато на 400 км от източното крайбрежие на Гренландия 5 „пътеки“, оставени от айсберги.

Следите се образували, когато подводната част на айсбергите стъргала по дъното – дължината на откритите „пътеки“ достига 4 километра, а дълбочината – 15 метра. Те са разположени на дълбочина 1200 метра – досега учените не са наблюдавали нищо подобно на такива дълбочини.

Изследователите не могат да установят точната възраст на следите – по-скоро те са оставени от айсберги по време на ледниковите периоди, случили се през последните 800 000 години.

© Frank Rödel, Alfred-Wegener-Institut

По време на заледяването нивото на океана е било с около 120 метра по-ниско от сега, така че „пътеките“ в околностите на Гренландия са надраскани от айсберги, чиято подводна част се е равнявала на 1080 метра. В наши дни такива огромни айсберги не се наблюдават – най-големият от някога измерваните съвременни ледени късове отива под вода на дълбочина 700 метра.

Общата височина на айсбергите край Гренландия се е равнявала на 1200 метра – следователно те са били три пъти по-високи от легендарния небостъргач Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Авторите на статията смятат, че такива огромни ледени камари може да са охлаждали дънните слоеве на Атлантическия океан, което по време на последния ледников период е довело до спирането на Гълфстрийм и значително застудяване в Европа.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори