Гигантски древни вируси дебнат във вечния лед на Арктика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Върнатите към живот древни вируси е вероятно един ден да се прибавят към негативните последици от разтопяването на вечните ледове. Учени работещи зад полярния кръг откриха през последните години няколко гигантски вируса, които могат да бъдат „съживени“ ако постоянно замръзналата повърхност, която ги е затворила, се разтопи.

През 2015 г. изследователи откриха в Сибир гигантски вирус, който нарекоха Mollivirus sibericum. Той е на 30 000 години и при лабораторни условия е успял да зарази опитна амеба.

Десетилетие преди това, учените откриха в руската тундра първата разновидност на така наречения Mimivirus, екземпляр съставен от 1200 гени и няколко пъти по-голям от традиционните вируси. За сравнение, вирусът на HIV има само 9 гени.

По този повод някои изразяват опасения, че ако се откъснат от ледения си затвор, гигантските вируси могат да причинят заболяване на хиляди хора. Според научният анализатор на вестник Ню Йорк Таймс, Карл Зимер все още е рано да се безпокоим, защото вероятността тези древни вируси да се освободят и да заразят хора е малка.

„Вярно е, че намереният вирус при лабораторни условия е заразил амеба, но хората не са амеби“, пише Зимер. Всъщност не са открити човешки патогени във вечно замръзналата почва на Сибир. Вирусите които са открити в топящия се лед, са открити в лабораторни условия. Според Зимер няма такива, които да се носят свободно над Арктика.

Откритието на древните вируси обаче може да разкаже много за природата на вирусите, които ние считахме за малки и прости видове. Откритите гигантски вируси във вечно замръзналата почва са около 30 пъти по-големи от познатите и достигат до големината на бактерия.

Като допълнение на гигантския си размер, Mollivirus sibericum се отличава от познатите вируси и по това, че има над 500 гени. Досега вирусите не са считани за живи организми, но намерените гигантски образци променят ситуацията, защото имат някои характеристики на живи организми с действащ метаболизъм.

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори