Гигантски птерозавър със 110 зъба

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Josh Cotton
Димитър Димитров

Преди малко повече от 200 млн. години над обширните пустини в Триаска Юта (САЩ) се носел птерозавър, чиято уста била способна да сдъвче всякаква плячка. Летящият динозавър срещнал смъртта си на брега на пресъхнал оазис, пише в ново проучване.

Този птерозавър имал огромен размах на крилете (130 см) и 110 зъба в устата, 4 от които били дълги по 2.5 см, казва Брукс Брит (Brooks Britt), който е доцент по геология в университета Бригхам Янг в Юта.

Скелетът на този индивид е открит от студент през 2014 г. в 136-килограмово парче пясъчник, което е донесено от кариера в Юта. „Мястото датира от късния Триас (210 млн. г.), когато Пангея още е била цяла и от южна Калифорния до Уайоминг се е простирала обширна пустиня“, казва Брит. Суперконтинентът Пангея е започнал да се разделя преди около 200 млн. г.

Птерозавърският фосил е изключително запазен, което било изненада за археолозите. „Освен една находка в Гренландия, това е първият здрав триаски птерозавър, който откриваме в Северна Америка“, добавя Брит.

Геологичен анализ на кариерата е показал, че по време на късния Триас много животни са се събирали около животворен оазис, обграден с растения. Но той пресъхнал, изоставяйки флората и фауната без капка вода.

„Животните вероятно са загинали заради екстремната суша, като труповете им били погребани, когато дъждовете започнали да валят по-често и вълните на препълнения оазис ги покрили с пясък.“

Водата и пясъкът са свършили толкова добра работа, че изследователите успели да направят детайлна илюстрация на животното. Например птерозавърът имал празни пространства в мозъчната кутия и долната челюст, поради което учените смятат, че тези кости са били кухи, докато динозавърът е бил жив. Това е прилика с късните птерозаври и птиците (които не са свързани с птерозаврите), изтъква Брит.

Нещо повече, птерозавърът имал изненадващо малки очи, a зъбите му били „интересен микс, с комбинация от дълги и къси зъби от двете страни на долната челюст“. Общо, птерозавърът имал 80 зъба на долната челюст (включително четирите дълги) и 30 на горната, които включвали 8 малки отпред и 22 зъба със среден размер отзад.

Странната му усмивка не се различавала много от тези на други ранни птерозаври, които имат комбинация от много и различни зъби, за разлика от птеродактилите, които често нямали зъби, добавя Брит. Птерозавърът вероятно се е хранел с насекоми или малки животни, включително и с sphenosuchian – малък вид крокодилоподобно, което Брит описва като бързо същество, приличащо на крокодил, но с крака на чихуахуа.

„Птерозаврите са първите гръбначни, способни да летят активно. Открията ни са още едно доказателство, че летенето е отворило голям набор от ниши на оцеляване – в този случай храненето с насекоми и малки гръбначни, които процъфтявали на брега на оазиса в средата на гигантската пустиня“, завършва Брит.

Изследователите представили откритията си на 75-тата годишна конференция на Обществото за палеонтология на гръбначните, проведена в Далас (САЩ).

Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори